Refo500 heeft 2016 uitgeroepen tot Jaar van de Bijbel. Aanleiding is Erasmus uitgave van het Novum Instrumentum, de Griekse editie van het Nieuwe Testament. Partners van Refo500 organiseren dit jaar verschillende activiteiten rondom Erasmus: tentoonstellingen, symposia, publicaties. Een overzicht daarvan is te vinden op de agenda van Refo500. De Katholieke Vereniging voor Oecumene organiseert op 14 maart een symposium over de oecumenische Erasmus in Museum Gouda waar van 6 februari tot 26 juni de tentoonstelling over Erasmus ‘Ik wijk voor niemand’ te zien is. Op het symposium worden diverse aspecten van Erasmus belicht: zijn betekenis voor de ontwikkeling van de Bijbelse hermeneutiek, de beeldvorming van Erasmsus bij katholieken, protestanten en humanisten en zijn actuele betekenis als inspiratiebron voor geestelijke vrijheid en vernieuwing.
Dr. Gerard de Kleijn, directeur van Museum Gouda, is één van de sprekers. De voorbereidingen op de tentoonstelling over Erasmus inspireerden hem tot het schrijven van een groot aantal brieven aan relaties, bekenden en vrienden. In de brief van 14 december schrijft hij over de desillusie van Erasmus aan het einde van zijn leven. Een citaat:
Erasmus maakt aan het eind van zijn leven de balans op. Hij is gedesillussioneerd. De beschaving, de humaniora, de schone letteren worden bedreigd. Hij heeft het tij niet kunnen keren. De kerkscheuring voltrekt zich voor zijn ogen. Hij moet zelfs zijn geliefde Bazel nog verlaten, wanneer de protestanten de macht overnemen. De beeldenstorm raast over Europa. Een brief van wereldheerser Karel V (1526) beurt hem niet op, hoewel Karel V hem ‘eerzame, toegewijde en hooggeachte vriend’ noemt. ‘Wij hopen dat uw critici, die de studies van de humaniora en de ware godsdienst halsstarrig dwarsbomen, beseffen dat de keizer aan de kant staat van Erasmus als iemand die op alle gebieden van de wetenschap en de ware godsdienst van grote betekenis is, en dat hij diens naam en roem zal beschermen alsof het om hemzelf gaat’. Erasmus is ziek en moe en sjagrijnig. De beschaving gaat verloren. Europa wordt verscheurd door interne twisten. De christenvorsten Karel V en de Franse koning Frans I voeren oorlog. Fanatieke volgelingen van Luther zaaien tweespalt. In deze stemming maakt Erasmus zijn testament. We schrijven januari 1527. Erasmus noemt zichzelf ‘doctor in de theologie en priester van het bisdom Utrecht’. Hij maakt al zijn bezittingen over aan zijn vrienden, zijn ringen, zijn mantels, zijn bestek, zijn bekers, zijn zandloper, zijn penningen. Sommige van deze dierbare, persoonlijke voorwerpen zijn volgend jaar in Gouda te zien.
Aanmelding Update!
Er blijken problemen te zijn met het aanmeldformulier, hierdoor kan het zijn dat uw reservering niet bij ons is aangekomen.
Gelieve voor reserveringen te mailen naar secretariaat@oecumene.nl of telefonisch op 073-7370026
Excuses vooor het ongemak.
{IfMobile}
{ElseMobile}
Klik hierboven op de knop Volledig scherm voor een volledige schermweergave.
{EndIfMobile}