“Voor u ligt het laatste nummer van het tijdschrift Pokrof, jaargang 68 nummer 5. We hebben dit keer voor een wat andere, meer persoonlijke vorm gekozen. De meeste leden van de redactie schrijven over een onderwerp dat hen bijzonder ter harte gaat. We vlammen nog een keer, kan je zeggen!” (Paul Baars, Van de redactie)

Dolf Bruinsma schrijft met ‘Kerk en cultuur’ een artikel over “wat voorlopige, niet zeer systematische, gedachten rondom de vraag: hoe verhouden zich kerk en cultuur?” Hij behandelt de literatuur, de muziek en het beeld.  Nick Pouls schrijft in ‘Fascinatie voor Byzantium!’ over middeleeuwse boeken in het Latijn met een Grieks tintje. Het gaat hierbij om de oorspronkelijk Griekse teksten van Griekse kerkvaders, vertaald in het Latijn. Hij geeft voorbeelden van hoe scribenten gebruik hebben gemaakt van Grieks schrift in hun Latijnse boeken. Paul Baars schrijft in ‘De verborgen diversiteit van Rusland’ over zijn kennismaking met de oosterse kerken sinds 1986 en hoe deze verliep via Rusland en de Russisch-orthodoxe Kerk in Pskov. ‘De Drie Heilige Hiërarchen’ van de hand van Leo van Leijsen handelt over hoe men tot een gemeenschappelijke viering van de kerkvaders Basilius de Grote, Gregorius de Theoloog en Johannes Chrysostomus kwam op 30 januari. Bij deze ‘meditatie’ staat een icoon van de drie heiligen. Johan Meijer schrijft in ‘Ontmoeting met het Geheim’ hoe men de eucharistie volgens de Byzantijnse ritus, de Goddelijke Liturgie, kan vieren. In ‘Gescheiden en nog lang niet verzoend’ behandelt Geert van Dartel de etnische en religieuze verscheurdheid in de landen die eens het oud Joegoslavië uitmaakten. “Helaas moet gezegd dat het wederzijdse onbegrip en wantrouwen tussen orthodoxen en rooms-katholieken, maar ook tussen christenen en moslims nog lang niet overwonnen is.”
Op p 23 wordt ingegaan op de online doorstart van Pokrof.

Pokrof

Het tijdschrift Pokrof (met jaargangen 1953-2022) was gewijd aan de wereld van het Oosters Christendom. Het blad werd gemaakt door de een onafhankelijke en oecumenisch samengestelde redactie. De redactie streefde ernaar diverse aspecten van het Oosters Christendom voor een breed publiek te presenteren. Behalve aan de spirituele kant van het Oosters Christendom (liturgie, iconen, muziek) besteedde Pokrof aandacht aan de geschiedenis van Oosterse Kerken, de orthodoxie in literatuur en kunst en aan de relatie tussen kerk en staat.

Het tijdschrift Pokrof ging in 1953 als initiatief van de paters Kapucijnen van start. Vanaf het midden van de jaren tachtig werd het uitgegeven door Aktie en Ontmoeting Oosterse Kerken. Vanaf 2001 was het een uitgave van de Katholieke Vereniging voor Oecumene. In 2022 werd het tijdschrift omgevormd tot het Platform Oosters Christendom, onderdeel van het Instituut voor Oosters Christendom (IvOC) aan de Radboud Universiteit.