Perspectief 2022-60: Assemblee Wereldraad van Kerken Karlsruhe 2022

Dit nummer biedt een terugblik op de 11e algemene vergadering van de Wereldraad van Kerken die van 31 augustus tot en met 8 september 2022 in Karlsruhe werd gehouden.

Inhoud

1-2Geert van Dartel, Fokke Wouda

Redactioneel

Voorwoord van scheidend hoofdredacteur Geert van Dartel en aantredend coördinator van de Katholieke Vereniging voor Oecumene dr. Fokke Wouda

3-9Iris Speckmann, Fyodor Raychynets

A call to act together

In het openingsartikel gaat Iris Speckmann in op de totstandkoming en betekenis van de slotboodschap van de algemene vergadering en geeft daar vanuit doopsgezind perspectief haar visie op.

14-19Kees Nieuwerth

Vredesvraagstukken hoog op de agenda van de Wereldraad

Kees Nieuwerth maakt in zijn bijdrage duidelijk dat vredesvraagstukken hoog op de agenda van de Wereldraad van Kerken staan. In Karlsruhe ging de aandacht met name uit naar de oorlog in Oekraïne en het Israëlisch-Palestijnse conflict.

20-24Renate Japenga

GETI en Body Politics

25-31Rachelle van Andel

Plaatsnemen in het groene gras

Rachelle van Andel reflecteert in haar artikel op de betekenis van de liefde van Christus in een wereld vol onrust. De lezing en duiding van de Schrift kan ons helpen nieuwe wegen te gaan van omkeer en transformatie.

32-34Mor Polycarpus A. Aydin

Ervaringen van de 11e Algemene Assemblee van de Wereldraad van Kerken (WrK)

Mor Polycarpus, aartsbisschop van de Syrisch Orthodoxe Kerk in Nederland kijkt met voldoening terug op deze grote oecumenische bijeenkomst waarin deelnam aan het oecumenisch gesprek over kerken en moreel onderscheidingsvermogen.

35-38Geert van Dartel

Urgentie en verbondenheid

De opening van de Generale Synode van de Protestantse Kerk op het Conferentiecentrum De Blije Wereld stond op 11 november jl. in het teken van een terugblik op de algemene vergadering in Karlsruhe. We sluiten dit nummer af met twee toespraken tot de Generale Synode.

Perspectief

Perspectief is een theologisch tijdschrift van de Katholieke Vereniging voor Oecumene. Het dient de oecumenische dialoog met verdiepende bijdragen. Daarbij wil het zowel beginnende als ervaren theologen een podium bieden. Ook worden er bijdragen aan symposia en conferenties gepubliceerd. Het tijdschrift verschijnt gewoonlijk viermaal per jaar.