Constructie van Engelse website van Transfiguratie-Broederschap van start

Kotsjetkovweb

De Engelse website van de Russisch-orthodoxe Transfiguratie-Broederschap gaat in augustus als een ‘trial version’ de lucht in. Men is deze maand april met de eerste werkzaamheden begonnen. Dit schreef ons deze week de project-manager en website-coördinator, Natalia Koltsova. Zij is een naaste medewerker van vader Georgij Kochetkov, hoofd van de Transfiguratie-Broederschap. De Engelse website is het project waarvoor de Katholieke Vereniging voor Oecumene steun vraagt op de Zondag voor de Oosterse Kerken, 6 mei a.s.

De Transfiguratie-Broederschap wil door middel van haar gemeenschappen een werkelijke betrokkenheid bij de kerk creëren en de evangelische vrijheid bevorderen. Hun tien ‘principes van het vechten voor de Kerk’ (zie:

Ekaterina Alexeyeva, Mission and Catechesis, Life of Communities and Brotherhoods in Transfiguration Brotherhood, presentatie bij de bijeenkomst ‘New and Emerging Missionary Movements’ van de Conferentie van Europese Kerken in München), ademen zowel een orthodoxe als een open geest. Die geest wil men uitdragen via hun – tot nu toe alleen Russischtalige – website en nu ook, voor de communicatie over de landsgrenzen heen, via hun op te starten Engelstalige website. Deze website zal – weliswaar binnen een zelfde uiterlijke vormgeving als die van de Russische versie toch een eigen karakter krijgen,


Zoeken

 

Summer camp blessing 2Vernieuwing vanuit de geest van het evangelie en de rijke orthodoxe traditie hebben altijd al het hartstuk gevormd van dit werk. De Transfiguratie-Broederschap gaat terug op de situatie van de kerk in de Sovjet-tijd. Een jonge Rus, Yuri Kochetkov, thans vader Georgij, vindt eind jaren ’60 de weg naar het geloof en naar de Kerk. Hij helpt een vriend die zich voorbereidt op de doop met katechese. Hier ligt de wortel van de katechetische missie van vader Georgij’s werk. Tijdens de perestrojka, de jaren voor de val van de Muur, en in de periode kort daarna zoeken vooral jonge mensen de weg naar de kerk. Ze willen ingeleid worden “in de grote christelijke, Russische en universele cultuur” (Alexeyeva).

 

Vechten vóór de Kerk

 

Maar ze vonden een pover gehoor binnen de toenmalige bestaande kerkelijke situatie, die hier niet voldoende op voorbereid was. Velen raakten teleurgesteld en zochten hun heil elders. De groep die niet afhaakte, begon toen als het ware te “vechten voor de Kerk binnen de kerk” (Alexeyeva). In 1988 ontstond een eerste gemeenschap, in 1990 kwamen op uitnodiging van inmiddels priester Georgij zijn vroegere katechesanten bijeen in een kerkje te Moskou op het Feest van de Transfiguratie. Dat werd de geboortedag van de Transfiguratie Broederschap. De Zondag voor de Oosterse Kerken 2012 focust met zijn motto ‘Russisch-orthodox. Een traditie in omvorming’ op de Transfiguratie of Gedaanteverandering van Christus. Daarin mag de hele schepping en ieder mens afzonderlijk in opgenomen worden. Wij zien in het project van de Engelse website een goed initiatief binnen de Russisch-orthodoxe Kerk dat onze hartelijke ondersteuning waard is.