Samen voor Europa kiest voor eenheid

Kees Slijkerman

Een van de participanten die de ontmoetingsdag Wij kiezen voor eenheid, op 6 oktober op het Malieveld, mee voorbereidt is Samen voor Europa, een netwerk van kerkelijke en interkerkelijke bewegingen en gemeenschappen. Zaterdag 12 mei had Samen voor Europa zelf een grote Europese bijeenkomst in Brussel. In de oecumenische gebedsdienst ’s morgens werden we welkom geheten door hulpbisschop Jean Kockerols. Hij zei onder meer dat bewegingen vruchtbaar zijn als ze voortkomen uit de Kerk, het Lichaam van Christus.

Bij de zang en het gebed gingen leiders van de Franstalige en Vlaamse Katholieke Charismatische Vernieuwing eensgezind voor. Samen met mensen van zeer uiteenlopende kerkelijke achtergrond.

Vernieuwing economie

Samen voor Europa wordt vooral gedragen door bewegingen de in Evangelisch-Lutherse Kerk in Duitsland en door grote in Italië begonnen bewegingen als Focolare en de Egidiusgemeenschap, die ook concrete bijdragen leveren aan een vernieuwing van de economie en de oplossing van politieke conflicten. De stichter Adrea Ricardi is momenteel minister in de Italiaanse regering.

Tweehonderd bewegingen

Aan de ontmoeting in Brussel, een vervolg op eerdere grote manifestaties van Samen voor Europa in 2004 en 2007 in Stuttgart, participeerde een groep van zestig Nederlanders. Onder hen enkele lokale politici en leden van twaalf organisaties (Alpha, Jeugd met een Opdracht, Schumanncentrum voor Europese studies, Charismatisch Werkverband Nederland, Chemin Neuf, Internationale Oecumenische beweging Kerygma Teams, Evangelische Alliantie, Focolare, Emmanuel, Gemeenschap Paus Johannes XXIII, Orde van Franciscaanse Seculieren, Katholieke Charismatische Vernieuwing).

Samen voor Europa is het product van een samenwerking tussen meer dan 200 katholieke, orthodoxe en protestantse bewegingen en gemeenschappen. In hun slotmanifest gericht aan alle Europese politici en burgers schrijven zij dat Europa “meer eenheid” nodig heeft. “Vrede, voorspoed en rechtvaardigheid verkrijg je alleen in uitwisseling en samenwerking.” Deze christelijke groeperingen schrijven dat ze dit kunnen zeggen omdat ze in hun gezamenlijke inspanningen “hebben ervaren dat onze verscheidenheid geen verdeeldheid is, maar een rijkdom aan mogelijkheden”.

Verscheidenheid

Diezelfde rijkdom in de verscheidenheid van christelijke gemeenschappen is ook een kenmerk van Wij kiezen voor eenheid. Alleen hoeven we 6 oktober op het Malieveld niet alles steeds in meerdere talen te vertalen, zoals in Brussel (waar dat overigens prima geregeld was). Op de Christelijk Gereformeerde predikant met wie ik in Brussel was kwam de hele bijeenkomst wel als erg katholieke over. Het Europese kerkelijke landschap ziet er inderdaad heel anders uit dan Nederland boven de rivieren. Meer: http://together4europe.org.

Twee andere participanten in Wij kiezen voor eenheid, Opwekking en de Katholieke Charismatische Vernieuwing, hebben in het Pinksterweekend hun grootste bijeenkomsten. Bidden we vanaf Hemelvaartsdag samen eendrachtig negen dagen lang om een hernieuwde uitstorting van de Heilige Geest over heel de Kerk, opdat zij meer heel moge worden.

Kees Slijkerman

www.wijkiezenvooreenheid.nl