In de geschiedenis van het christendom is de datum waarop het paasfeest gevierd moet worden een veelbesproken kwestie. Sinds de invoering van de Gregoriaanse kalender in 1582 die geleidelijk door alle westerse kerken werd ingevoerd, maar door de oosterse kerken werd afgewezen, is de situatie ontstaan dat het paasfeest meestal op verschillende data wordt gevierd. Dit jaar ligt er zelfs een periode van vijf weken tussen. In het nieuwe nummer van Perspectief schetst Bert Groen, hoogleraar liturgie in Graz de achtergronden van deze ingewikkelde kwestie. Ook doet hij een voorstel om te komen tot een gemeenschappelijke paasdatum.
Katholiek Appèl
In dit nummer ook veel aandacht voor de oprichting van het Oecumenisch Forum voor Katholiciteit, een initiatief van protestantse en oud-katholieke theologen die het oecumenisch gesprek over de katholiciteit op de agenda van de kerken willen houden. In Perspectief zijn de lezingen te vinden van het symposium over het Katholiek Appèl van 3 november 2012 aangevuld met enkele andere teksten over hetzelfde thema.
Vaticanum II
Over het Tweede Vaticaans Concilie dat vijftig jaar geleden begon verschijnen dit jaar heel wat publicaties. Twee daarvan ‘Visioenen van het Tweede Vaticaans Concilie’ en ‘Vijftig jaar Vaticanum II en start van het Jaar van het Geloof” worden hier gerecenseerd.
U kunt het nummer van Perspectief gratis downloaden.