Afgelopen vrijdagmiddag 21 juni vond in de Theologische Faculteit van de Vrije Universiteit te Amsterdam een colloquium plaats. Titel van het colloquium: ‘Orthodox Diaspora: a Place in-between – a Place of Encounter – a Place for Theology.’ Organisator was het Amsterdam Center for Eastern Orthodox Theology, o.l.v. dr Michaël Bakker, wetenschapper en tevens orthodox diaken. Op dit colloquium kwamen thema’s aan de orde die orthodoxe denkers uit de Russische emigratie in het westen onderzochten en in dialoog brachten met contemporaine westerse ideeën – de diaspora van orthodoxe Russen als ’tussenruimte’ en plaats van ontmoeting.
Tussen de 25 à 30 mensen namen deel aan dit mini-symposium, voor een belangrijk deel orthodoxen en mensen die zich ex professo met Orthodoxie bezighouden, maar ook enige andere geïnteresseerden die, hoewel zelf niet orthodox, zich door deze traditie geïnspireerd weten. Het was tevens de afsluiting van het eerste jaar van tien maandelijke colleges door Louth over moderne orthodoxe theologen, waarvan het laatste de dag ervoor, donderdag 20 juni, door hem was gegeven. Het tweede jaar begint weer met een eerste bijeenkomst op donderdag 19 september.
Boekpresentatie
Na de ontvangst om half één presenteerde prof Wim Janse, dekaan van de Theologische Faculteit, het boek Introducing Eastern Orthodox Theology aan de schrijver ervan, prof Andrew Louth. Louth is orthodox priester, emeritus-hoogleraar patristiek in Oxford en Durham (UK) en op deze middageen van de sprekers. De aangeboden publicatie betreft een verwerking tot boek van een achttal colleges die Louth aan de VU over het onderwerp heeft gegeven.
Inleidingen
Dr Ivana Noble van het Oecumenisch Instituut van de Protestantse Theoilogische Faculteit van de Karelsuniversiteit te Praag (Tsjechië) gaf een voordracht, waarbij ze de toehoorders een korte introductie gaf op de drie lezingen van deze middag. De eerste spreker was prof Andrew Louth, die in zijn ‘Theology of in-between’ reflecteerde op het tussendomein – in het Grieks ‘metaxu’ geheten – tussen de goddelijke wereld en onze wereld, of preciezer: tussen de Schepper en de geschapen wereld. Beginnend bij Plato passeerden de oude Kervaders, de Woestijnvaders en -moeders, maar ook recnete en hedendaagse orthodoxe denkers de revu.
Na de theepauze kwam prof John Behr aan het woord in zijn lezing ‘Older than the world, thde Virgin as Mediatrix’. Fr.John Behr is orthodox prieste, net als Fr. Andrew Louth ook een Brit, maar werkzaam in de VS als dekaan van St Vladimir’s Theological Seminary te New York en professor in patristiek daar. Vertrekkend vanuit Jes 44: 1, ‘de onvruchtbare zal baren’ ging Behr in op de Kerk als Moeder – een pre-existente realiteit in Behr’s visie – en op Maria als de Moeder Maagd. De laatste lezing werd gehouden door Dr Bakker, onder de titel ‘Into the Abyss of the Human Unconscious’. Hierin confronteerde hij de moderne westerse psychologie met aspecten van orthodoxe spiritualiteit.
Het colloquium werd afgesloten met een discussie en een aansluitende borrel. Ondertussen wierp vrijdag in de late namiddag het naderende orthodoxe Pinksterfeest zijn licht vooruit en was voor heel Nederlandop deze 21ste juni, zon of geen zon, de zomer begonnen.
Foto’s:
– Het mini-symposium bijeen in de Agora van de VU.
– Rev. Prof dr Andrew Louth
– V. Rev. Prof dr John Behr (Foto’s: L. van Leijsen)