Campagnes

Het gebed heeft een centrale rol in het vieren en bevorderen van de eenheid. “Deze innerlijke omkeer en heiligheid van leven, mits gepaard met persoonlijke en openbare smeekbeden voor de eenheid van de christenen, moet men beschouwen als de ziel van de gehele oecumenische beweging. Men kan dit terecht een geestelijke oecumene noemen,” zegt het Tweede Vaticaans Concilie. Daarom geeft de Rooms-katholieke kerk in Nederland op twee vaste momenten in het jaar aandacht aan de band met de Oosterse Kerken en aan de oecumene in het Westen, waarvoor onze vereniging campagnemateriaal aanbiedt. Daarnaast steunt de vereniging van harte de Week van Gebed voor de Eenheid.

Zondag voor de Oosterse Kerken

Elke vijfde zondag van Pasen
 

Elk jaar op de vijfde zondag van Pasen (dat is de vierde zondag ná Pasen) bidden alle parochies in Nederland met en voor de Oosterse Kerken. Zo wordt de band met de Oriëntaalse en de Oosters-Orthodoxe kerken gevoed en wordt de verscheidenheid binnen de Katholieke Kerk gevierd door aandacht te geven aan de met Rome geünieerde kerken, die bovendien binnen de oecumenische relaties een heel eigen rol innemen. Onze vereniging biedt hiervoor een digitale poster en een preekschets aan. Het blad Overeen biedt achtergronden bij deze campagnezondag.

Willibrordzondag

Jaarlijks op of rond 7 november

Op of rond de feestdag van de heilige Willibrord geeft de Rooms-katholieke kerk in Nederland extra aandacht aan de oecumene.  Onze vereniging biedt hiervoor een preekschets aan. Met het magazine Overeen wordt ook een poster verspreid naar alle parochies. Het magazine biedt achtergronden bij deze campagnezondag. De bisschoppelijke collecte op die dag maakt het werk van de Katholieke Vereniging voor Oecumene mogelijk.

Week van gebed voor de eenheid

Jaarlijks in januari

De Katholieke Vereniging voor Oecumene steunt van harte de Week van Gebed voor de Eenheid. Het materiaal voor deze internationale gebedsweek wordt voorbereid door de Dicasterie voor de Eenheid van de Christenen en de Wereldraad van Kerken. De Raad van Kerken, MissieNederland en SKiN verzorgen de vertaling en de campagne in Nederland.

Sint Willibrord

belichaamt de inzet voor de eenheid met de kerken van het Westen: protestants, gereformeerd, anglicaans, oudkatholiek, evangelisch. 

Sint Athanasius

symboliseert onze missie om de relatie met de kerken van het Oosten te verdiepen: orthodox, oriëntaals en de geünieerde kerken.