Mgr. Hans van den Hende

Bisschop-referent voor de oecumene

Ik ben bisschop van Rotterdam en namens de Nederlandse bisschoppenconferentie bisschop-referent voor oecumene. Indachtig de bede van Christus ‘dat zij één zijn’ (Joh. 17, 11) zijn christenen geroepen om te groeien in onderlinge eenheid. In het directorium voor de oecumene (1993) staat: “Zij die in de naam van Christus zijn gedoopt, zijn juist daardoor geroepen zich te wijden aan het streven naar eenheid.” Ik herhaal graag wat ik in het voorwoord van de nieuwe Nederlandse vertaling die de vereniging in 2020 publiceerde schreef: “Oecumenische samenwerking is geen klus die louter door mensen wordt gedaan, maar allereerst van godswege verkregen moet worden door gebed en dialoog, in kracht van de Geest.”

Bio

Mgr. dr. J.H.J. (Johannes Harmannes Jozefus) van den Hende is geboren op 9 januari 1964 in Groningen. Daar ontving hij op 6 april 1991 de priesterwijding. Op 25 november 2006 werd hij in Breda tot bisschop gewijd. Op 10 mei 2011 werd hij door Paus Benedictus XVI tot bisschop van Rotterdam benoemd. Sinds 2016 is hij voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie.

Het Tweede Vaticaans Concilie heeft duidelijk aan de katholieken gevraagd alle christenen te benaderen met een liefde die verlangt om in oprechtheid al wat hen verdeeld houdt te overwinnen en die zich daarvoor actief inzet.

Oecumenisch Directorium, no. 9