Oekraïne en Midden-Oosten centraal in nieuwe Pokrof

03 Kiev kerk edited





Pokrof is het tijdschrift over ‘Oosterse christenen, kerken en culturen’. Het zo juist verschenen Nummer 4  staat in het teken van twee brandhaarden van nu: Oekraïne en het Midden-Oosten.

Klaus van der Grijp vertelt over de Oekraïense crisis en de rol van de kerken daarin. Hij schat hun (direct politieke) invloed niet niet erg groot in (zie bijgaand artikel). Dr Van der Grijp  is een Nederlandse theoloog. Hij woont in de Oekraïense hoofdstad Kiev en heeft de ontwikkelingen van de laatste tijd letterlijk op de voet kunnen volgen.

 
Oekraïne: Breder kader06 Grensland edited

Ongeveer tegelijkertijd met het ontbranden van de crisis in Oekraïne publiceerde slavist Marc Jansen een toegankelijke historische studie over Oekraïne: Grensland. Pauls Baars recenseert dit boeiende overzicht. Paul Brenninkmeijer geeft stem aan de Franse orthodox, Antoine Arjakovsky, telg uit de oude Russische emigratie, die eind 2013 scherpe kritiek uit op het Moskouse patriarchaat, met name in zijn houding ten opzichte van de Oekraïense orthodoxen. Een geluid dat nazomer 2014 nog altijd hoogst actueel is. De recensie en de bespreking plaatsen allebei de werkelijkheid van Oekraïne zoals Van der Grijp die schetst, in een breder kader.

M.O.: “Alarmerende situatie onder ogen zien”

Wat het Midden-Oosten betreft pleit pater Michel Jalakh, de secretaris van de Raad van Kerken in het Midden-Oosten, in een interview met Geert van Dartel voor aandacht vanuit het westen voor de christenen in de regio: “Onze belangrijkste taak is om de alarmerende situatie van christenen in het Midden-Oosten onder ogen te zien en hun stem te laten horen.”
Josephien van Kessel bespreekt professor Teule’s Nijmeegse afscheidsrede over de christenen in het Midden-Oosten, een betoog dat de huidige situatie van de christenen aldaar vanuit de geschiedenis belicht. Herman Teule zelf signaleert in een artikel van zijn hand het grote belang van een zeer recente gebeurtenis: de ontmoeting in Jeruzalem tussen patriarch Bartholomeos en paus Franciscus mei 2014.

 Bekijk het inkijkexemplaar

Foto’s:
– Kerk van Holenklooster in Kiev (Foto: P. Brenninkmeijer)
– Uitsnede van Grensland.
– Pater Michel Jalakh (Foto: Archief M. Jalakh)