Willibrordzondag 2024: “Geven is ontvangen”

Zondag 10 november 2024 is het Willibrordzondag, de themazondag waarop in de gehele Rooms-katholieke kerk in Nederland aandacht gevraagd wordt voor de oecumene. “Dialoog is niet eenvoudigweg een uitwisseling van ideeën, in zekere zin is hij altijd een ‘uitwisseling van gaven’,” schreef paus st. Johannes Paulus II in zijn encycliek over de oecumene (UUS, 28). Deze dynamiek van geven en ontvangen als fundamentele dimensie van de oecumenische dialoog staat centraal op Willibrordzondag 2024.

Dit jaar bieden wij geen uitgewerkte preekschets aan, maar exegetische en hermeneutische notities waarmee elke voorganger zelf een homilie of overweging kan voorbereiden, toegespitst op de context van de eigen geloofsgemeenschap. De toegevoegde voorbeden zijn door de Nationale Raad voor de Liturgie goedgekeurd voor gebruik in de eucharistieviering.

“In alle drie de lezingen gaat het om geven. De weduwe van Sarefat geeft het laatste beetje eten dat zij heeft weg, de weduwe over wie Jezus spreekt offert twee muntjes, en daarmee alles wat zij bezit, en Christus offert zichzelf als zoenoffer. Ook van ons, als christenen, wordt gevraagd dat wij vrijelijk geven van wat wij bezitten.”
(…)
“Bij oecumene denken wij veelal niet op de eerste plaats aan geven en ontvangen. Wij denken aan samen werken, samen vieren en het streven naar eenheid. En vaak hangt er een sfeer omheen van een zekere vermoeidheid. Toen wij begonnen met oecumene waren wij enthousiast en optimistisch, maar inmiddels vinden wij ervaren dat eenheid voor ons niet maakbaar is. Het gaat te traag, en onze gesprekspartners of onze kerkelijke overheden doen te moeilijk. Hoe komen wij verder?”
(…)
“Juist in het delen van gaven en in het wegschenken van onszelf ontvangen wij eenheid.”

Uit: notities bij Willibrordzondag 2024

Willibrordzondag

Op of rond het hoogfeest van de heilige Willibrord geeft de Rooms-katholieke kerk in Nederland extra aandacht aan de oecumene.  Onze vereniging biedt hiervoor een preekvoorbereiding aan. Met het magazine Overeen wordt ook een poster verspreid naar alle parochies. Het magazine biedt achtergronden bij deze campagnezondag. De bisschoppelijke collecte op die dag maakt het werk van de Katholieke Vereniging voor Oecumene mogelijk.