Overeen 2024-53: Samengeroepen

Dit najaar wordt de universele fase van het synodale proces afgerond met een tweede zitting van de bisschoppesynode. In dit nummer van Overeen staan we stil bij de overgang naar een nieuwe fase van het proces en belichten we verschillende links met de oecumene.

Er is bijvoorbeeld een sterke verbinding tussen synodaliteit en de ‘ontvankelijke oecumene’ (receptive ecumenism) van prof. dr. Paul Murray uit Durham (VK). Een deel van de lezing die hij op uitnodiging van onze vereniging hierover hield vormt een achtergrondartikel bij Willibrordzondag 2024.

Maak verder kennis met Karin Bornhijm en Ramon Roks van het project ‘Luisterend op weg.’ Met dat project stimuleren zij synodaliteit in de Nederlandse Rooms-katholieke kerk. Samen organiseren we op 24 november het oecumenisch gebed Samengeroepen om de overgang naar een nieuwe fase in het proces te markeren. Het gebed is een initiatief in navolging van Together in Rome, waar we als vereniging met veertig jonge christenen bij waren.

Tot slot kijken we vooruit naar de herdenking van het concilie van Nicea dat in 2025 zal plaatsvinden en bieden we een overzicht van aankomende activiteiten.

Overeen

Ons magazine Overeen biedt achtergronden bij de activiteiten, projecten en campagnes van de vereniging. Het verschijnt in het voorjaar in aanloop naar de Zondag voor de Oosterse Kerken en in het najaar ter voorbereiding op Willibrordzondag. Leden, donateurs en parochies ontvangen het magazine ook in druk.