Deze week was de Palestijnse Anglicaanse priester en theoloog Naim Ateek in Nederland voor de presentatie van de Nederlandse uitgave van zijn boek Roep om verzoening. Het is een indrukwekkend getuigenis van geloof in de weg naar gerechtigheid en vrede én levert een scherpe analyse van de situatie. De weg naar een rechtvaardige vrede in het Palestijns-Israelische conflict is lang. Mede daarom is het werk van de Bethlehem University van onschatbare waarde. Voor duizenden moslims en christenen in Palestina opent deze universiteit een toekomstperspectief.
De Bethlehem University is een katholieke instelling voor Hoger Onderwijs in de traditie van de Broeders van de Christelijke Scholen. De universiteit ging in 1973 met 112 studenten van start. Momenteel studeren er meer dan 3.000 studenten. Studieprogramma’s worden niet alleen in Bethlehem aangeboden, maar onder meer ook in Jeruzalem, Hebron, Gaza en online. In maart bracht de generaal overste, broeder Alvarao, een bezoek aan de universteit waar hij in gesprek ging met de studenten. Op you tube is een videoverslag van het driedaagse bezoek van broeder Alvaro te zien.
Kairos
In veel landen van het Midden-Oosten staat de positie van de christenen ernstig onder druk. Niet alleen in Irak, Egypte, Syrië, ook in Israël en Palestina loopt het aantal christenen de laatste jaren steeds verder terug. Over de positie van de Christenen in het Heilig Land zond CBS-News op 22 april jl. een reportage uit die nogal wat stof deed opwaaien. In de documentaire wordt gesteld dat de christenen in de tang zitten tussen het politieke judaÏsme en politieke islamisme. De reportage eindigt met een stukje over het Kairos document dat op 11 december 2009 door de leiders van de kerken werd ondertekend. Het is een schreeuw om recht van de Palestijnse christenen die net als wij in vrijheid en veiligheid willen leven.
Foto: Campus Bethlehem University