De relatie tussen Rome en Reformatie is het thema van de Reformatieherdenking in Brabant. In september 2017 worden er in het kader van de estafette van de Protestantse Kerk in Nederland op verschillende plaatsen in Brabant activiteiten georganiseerd. Op 1 september wordt de estafettekaars vanuit Zeeland overgebracht naar Bergen op Zoom. Gedurende de maand wordt een gevarieerd programma aangeboden met activiteiten in Bergen op Zoom, Oosterhout, ‘s-Hertogenbosch en Gennep. Op 24 september is de afsluiting en wordt het stokje overgegeven aan Utrecht.
Bergen op Zoom – gebedsdienst en tafelreden
n de activiteiten ligt het accent op de ontmoeting tussen protestanten en katholieken. Het programma gaat op 1 september in Bergen op Zoom van start met een oecumenische dienst geïnspireerd op het Gemeenschappelijk Gebed dat voor de herdenking van de Reformatie is samengesteld door de Lutherse Wereldfederatie en de Pauselijke Raad voor de Eenheid. Dit Gemeenschappelijk Gebed werd ook gebruikt bij de gedenkwaardige ontmoeting met paus Franciscus in Lund. Aansluitend is er een buffet waarbij tafelredes gehouden worden door Frank Petter (burgemeester van Bergen op Zoom), bisschop prof. dr. Martin Hein (Evangelische Kerk van Kurhessen Waldeck) en mgr. dr. Hans van den Hende (bisschop van Rotterdam).
Paulusabdij Oosterhout – Gebed voor eenheid, lezingen, film
Van 10 tot 14 september vinden er verschillende activiteiten plaats in de Paulusabdij in Oosterhout. Deze worden georganiseerd door de Gemeenschap Chemin Neuf. Op 10 september is er ’s ochtends een Eucharistieviering voor de Eenheid, ’s middags houdt ds. Arjan Plaisier een inleiding. Aansluitend is een oecumenische vesperviering voor de eenheid waarin mgr. dr. Jan Liesen een overweging zal houden. Op 12 is er een filmavond. Getoond wordt de film “Het wonder van de eenheid is al begonnen”. Deze gaat over de vriendschap tussen paus Franciscus en Tony Palmer. Op 14 september wordt er een oecumenische kloosterdag gehouden. Op het middaguur wordt in de Kardinaal Willebrandskapel het heilig Avondmaal gevierd.
‘s-Hertogenbosch – tentoonstellingen, Bachcantate en Taizé
Tussen 9 en 17 september zijn er in ‘s-Hertogenbosch verschillende activiteiten. Op 9 september geven gilden in het Noord-Brabantsmuseum een rondleiding langs voorwerpen die met de Reformatie van doen hebben. Ds. Henk van Tilburg houdt in de Statenzaal van het museum een lezing over de Reformatie in Den Bosch. In het bisschopshuis aan de Parade worden voorwerpen rond het thema Rome en Reformatie van het Museum voor Religieuze Kunst uit Uden tentoongesteld. Op 16 september is er ’s middags in het Zwanenbroederhuis een oecumenische ontmoeting met mgr. dr. Gerard de Korte, bisschop van ‘s-Hertogenbosch en aansluitend in de Grote Kerk een Bach Cantate. Op 17 september worden de activiteiten in ‘s-Hertogenbosch afgesloten met een Taizé-viering in de Grote Kerk.
Gennep – oecumenische dienst en stadswandeling
Gennep werd vorig jaar door de Gemeenschap van Protestantse Kerken uitgeroepen tot Reformatiestad. De Protestantse gemeente dateert van 1571 en is daarmee de oudste in ons land. Op 24 september wordt een oecumenische dienst gehouden. Daarna wordt koffie geschonken in het stadhuis. ’s Middags staan een stadswandeling en een film over de historische banden tussen Gennep en Goch op het programma, u kunt de publicatie openen door op onderstaande afbeelding te klikken.