Kerken Midden Oosten waarschuwen tegen militarie interventie in Syrië

Moran Mor Ignatius Joseph III Younan





Patriarchen en leiders van religieuze gemeenschappen van Bagdad tot Jeruzalem zijn fel gekant tegen een mogelijke raketaanval door de Amerikaanse marine op Syrië. De kloostergemeenschap Deir Mar Musa van de ontvoerde pater en regime-criticus Dall’Oglio is ook tegen militaire interventie.

Alle christelijke gemeenschappen in het Midden-Oosten zijn unaniem in hun verzet tegen een militaire actie met de steun van Turkije en de Arabische Liga, die de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk overwegen tegen Syrië. De aanval zou een reactie zijn op het gebruik van chemische wapens door het leger van president Assad. Kerken zijn onvermurwbaar: militaire actie zouden de problemen verergeren in plaats van een einde maken aan de tweeënhalf jaar durende oorlog die Syrië uit elkaar scheurt.

 

Klooster Deir Mar Musadall oglio 2 - pagina 5 366x640

De sterkste tekenen van tegenstand komen uit Deir Mar Musa, het Syrische klooster gesticht door de ontvoerde jezuïeten pater Paolo Dall’Oglio, die haalden dan ook de krantenkoppen. Pater Dall’Oglio werd ongeveer een maand geleden ontvoerd in Raqqa. Het klooster kan zeker niet worden beschuldigd van medeplichtigheid aan de daden van het regime van Assad. “We zijn in een fase van extreem lijden. We hopen dat de westerse landen het bij het rechte eind hebben in deze enorme crisis in Syrië, de juiste houding is om alle vormen van geweld te verwerpen, de wapens te stoppen, de een niet tegen de ander op te zetten en de mensenrechten te verdedigen en beschermen,” aldus pater Jacques Mourad, die sinds de ontvoering van pater Dall’Óglio hoofd is van de kloostergemeenschap, tegenover het persbureau Fides. Zuster Houda Fadoul, stichter van de gemeenschap van de vrouwen in Dei Mar Musa, was nog openhartiger inhaar verklaring aan Fides: “Wij kunnen een gewapende interventie van buitenlandse mogendheden niet accepteren, noch waarderen. Wij gaan door met onze missie, om op te roepen tot een geestelijke dienst aan God, vooral door jongeren op te voeden tot dialoog en vrede.”

Patriarchen van katholieke Oosterse Kerken

Het commentaar van de Syrisch-katholieke patriarch Youssef III Younan op de mogelijke aanval, gepubliceerd op de website terrasanta.net, was nog harder: “In plaats van de verschillende partijen die betrokken zijn bij het conflict te helpen bij het vinden van een weg naar verzoening en het maken van een begin van gesprekken over hervorming op basis van een pluralistisch politiek systeem, hebben deze mogendheden de rebellen bewapend, aangezet tot geweld en de relaties tussen soennieten en sjiieten nog verder vergiftigd. Het Westen denkt dat met een soennitische regering, de democratie de dictatuur zal vervangen, maar dat is gewoon een grote illusie: het opleggen van een verandering van regime met geweld, zonder de bescherming van seculiere partijen, zal leiden tot een verschrikkelijker conflict dan in Irak.Louis

De Chaldeeuwse patriarch van Bagdad, Louis Raphael Sako, spreekt van een ‘potentiële ramp’. Een door de VS geleide militaire interventie tegen Syrië “zou hetzelfde zijn als een vulkaanuitbarsting, bedoeld om Irak, Libanon en Palestina te vernietigen. Misschien wil iemand dit…?” zei hij tegen Fides. De Chaldeeuwse patriarch wees als voorbeeld naar zijn eigen land: “Na 10 jaar van de zogenaamde ‘coalition of the willing’, die Saddam omver wierp, is ons Land nog altijd gehavend door bommen, veiligheidsproblemen en de instabiliteit van een economische crisis.”

De Maronitische Patriarch Bechara Rai deelde een paar dagen geleden zijn gedachten in een interview met Radio Vaticaan: “Alles wat er gaande is in het Midden-Oosten, in Egypte, Syrië of Irak, is een twee – dimensionale oorlog. De oorlog in Irak en Syrië gaat tussen soennieten en sjiieten; in Egypte gaat het tussen fundamentalisten, waaronder de Moslim Broederschap en de gematigden. Deze oorlogen zijn never-ending, maar – ik haat het om het te moeten zeggen – er zijn landen , westerse in het bijzonder, maar ook in het Oosten, die deze conflicten aanwakkeren. Er moet een oplossing voor àl deze problemen worden gevonden,” aldus Patriarch Bechara Rai.

Jeruzalem

De Custodis (‘Bewaarder’) van het Heilige Land in Jeruzalem, de franciscaner pater Pierbattista Pizzaballa, sprak zijn diepe bezorgdheiduit in een interview met het Franciscan Media Center. Hij zei dat de beelden afkomstig uit Syrië afschuwelijk zijn en voor zichzelf spreken. “Maar het Midden-Oosten zo doorgronden dat je begrijpt wie wat doet is moeilijk. De internationale politieke gemeenschap moet aandringen op onmiddellijke oplossingen. Door het gebruiken van geweld wordt iedereen schuldig,” aldus pater Pizzaballa.

Bron: http://vaticaninsider.lastampa.it/ Giorgio Bernardelli, 28 08 2013 en overgenomen van site Kairos Nederland 

foto 1: patriarch Youssef III Younan. Bron: Charfet Seminary/Wikipedia
foto 2: p. Paolo Dall’Oglio sj.
foto 3: patriarch Louis Raphael Sako