Slechts 26 procent van de Nederlanders weet dat er een grote christenvervolging plaatsvindt in Syrië en Irak. Van de kerkelijk betrokken christenen in Nederland ligt dat percentage twee keer zo hoog. Kerkelijk betrokken mensen voelen zich dan ook sterker geraakt door de dalende populatie van christenen in veel landen in het Midden-Oosten. Leden van Oosterse en Oriëntaalse kerken (orthodoxen) kennen in dezen de meeste compassie.
Die indicatie komt naar voren uit een peiling die in opdracht van de campagnedeelnemers is uitgevoerd door de Protestantse Kerk in Nederland, ten dienste van de campagne ‘Hoop voor de kerk in Syrië en Irak’. 2370 mensen hebben meegedaan met de peiling die in de maanden februari en maart van dit jaar plaatsvond.
Compassie
Ruim 90 procent van de orthodoxen voelt zich persoonlijk betrokken bij de dalende populatie. Onder andere christenen ligt dat aantal op ongeveer 60 procent. Van de Nederlanders in het algemeen kent zo’n 50 procent compassie. De bekendheid met de christenvervolging is over de hele linie nog beperkt. ‘Men is blijkbaar geneigd om de problematiek te onderschatten’, aldus Van de Kamp. ‘Als mensen echt kennis nemen van de verschrikkingen die juist christenen en andere religieuze minderheden raakt, zullen ze ongetwijfeld ook meer compassie voelen en bereid zijn bijdragen te leveren om de nood ter plekke te lenigen’.
Blijvende aanwezigheid kerken
De campagne ‘Hoop voor de kerk in Syrië en Irak’ zet zich in voor een blijvende aanwezigheid van de kerken in het betrokken gebied. Vele christenen en andere minderheden zijn op de vlucht geslagen uit angst voor het oorlogsgeweld. Ongeveer 75 procent van de christenen steunt het doel dat er een duurzaam toekomstperspectief moet zijn voor de christenen in Syrië en Irak. De Nederlander in het algemeen is terughoudender, ongeveer 39 procent stemt in met deze stelling.
Impact vluchtelingen Nederland
Opvallend is ook dat protestanten de impact van de komst van vluchtelingen naar Nederland opvallend positiever inschatten dan anderen. Nogal wat christenen verbonden met een kerk zien nieuwe mogelijkheden voor de economie en voor culturele ontwikkelingen.
Campagne
Miljoenen mensen zijn gevlucht. Christenen en andere minderheden worden in hun voortbestaan bedreigd. Daarom organiseren kerken en christelijke organisaties van 1 februari tot 1 juni de campagne ‘Hoop voor kerk in Syrië en Irak’. Deze campagne vraagt aandacht voor de rampzalige situatie in Syrië en Irak, in het bijzonder die van christenen en ook die van andere minderheden. Aan de door de Raad van Kerken geïnitieerde campagne nemen de volgende organisatie deel: Bisschoppelijke Vastenaktie, Instituut voor Oosters Christendom, Katholieke Vereniging voor Oecumene, Kerk in Actie, MissieNederland, Open Doors, Samen Kerk in Nederland.