Wie en wat kiezen voor eenheid?

Kees Slijkerman

Het belangrijkste gedachtegoed van de beweging Wij kiezen voor eenheid is te lezen in het Manifest voor Eenheid. Het staat op www.wijkiezenvooreenheid.nl en is daar nu 3000 keer ondertekend. Wat is hun kerkelijke achtergrond?

 

Inhoud manifest

Dit manifest begint met algemene stellingen zoals ‘Wij kiezen voor eenheid omdat Christus niet gedeeld is’ en
‘WIJ KIEZEN VOOR eenheid, omdat er een gezamenlijke opdracht is: het evangelie te verkondigen en een levende kerk te zijn voor mensen van vandaag. Wij geloven dat elk mens Jezus Christus nodig heeft.’

Spannender en concreter is dit gedeelte van het manifest: ‘Als volgelingen van Jezus zijn we aan elkaar gegeven. We kunnen elkaar niet missen. Gevestigde kerken kunnen vandaag de dag geen kerk zijn zonder de nieuwe impulsen die van buiten komen: Pinksterkerken, evangelische kerken, migrantenkerken. Omgekeerd kunnen kerken van buiten geen kerk zijn zonder de traditie van kerken en kerkgenootschappen die al lang hun plaats in de Nederlandse samenleving innemen. Samen mogen we kerk zijn. We willen een verbond sluiten met elkaar door elkaar de broeder- en zusterhand te reiken.’

De tekst van dit manifest is vastgesteld door ds. Arjan Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland; Mgr. Gerard de Korte, bisschop van Groningen-Leeuwarden; en Peter Sleebos, voorzitter van de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten.

Wie ondertekenden dit manifest

Bij het ondertekenen van het manifest kun je je kerkelijke achtergrond aangeven. Hier de resultaten per 18 juni 2012:

Rooms-Katholiek                   195

Oud-Katholiek                          8

Protestantse Kerk                 473

Christelijk Gereformeerd        100

Nederlands Gereformeerd        68

Gereformeerd Vrijgemaakt     191

Hersteld Hervormd                  28

Baptist                                 158

Pinkstergemeente                 364

Evangelisch                          736

Vergadering van Gelovigen       56

Anders                                 190

Geen                                     58

———————————————–

TOTAAL                            2652

‘Pinkstergemeente’ en ‘Evangelisch’ vormen samen 42%, de ‘gevestigde kerken’ 41%; ‘Protestantse Kerk’ 18%, ‘Rooms-Katholiek’ 8%.

De teller stond al op 2802 toen dit onderzoek werd gedaan. Volgens onderzoekster Deborah Liefting zaten daar maar een paar grapjassen tussen en flink wat mensen die per ongeluk vaker op de muis klikten. Na aftrek van die doublures en grapjassen waren er nog 2652.

Maar de laatste weken is er weer druk ondertekend. Op 16 juli 2012 stond de teller op 3034.

Heeft u al ondertekend en u aangemeld voor de ontmoetingsdag Wij kiezen voor eenheid, 6 oktober op het Malieveld in Den Haag? Dat kan op www.wijkiezenvooreenheid.nl.