FIlms van Malieveldbijeenkomst gepubliceerd

Kees Slijkerman

Van de ontmoetingsdag Wij kiezen voor eenheid, 6 oktober 2012 met drieduizend christenen op het Malieveld in Den Haag, is een digitaal monument gemaakt. Eenentwintig korte en langere films op YouTube maken de geboden inspiratie blijvend toegankelijk.Mijn eigen inbreng in het programma was aan het einde van de dag een korte presentatie van vier visies op een weg naar christelijke eenheid, een uitwerking van wat ik leerde van Laurent Fabre, de stichter van Chemin Neuf (zie http://youtu.be/_CMYKw5rNyE).

Van rooms-katholieke zijde was er ook een stevige inbreng van bisschop Gerard de Korte (zie http://youtu.be/-EyHWNzJZKY) en van pater Leo van der Klaauw (http://youtu.be/A1vqtK7a-xI), die samen met ds. E. Westerman sprak over het Joodse volks in verband met de eenheid in Christus. Een gemengd gehuwd stel, rooms-katholiek en protestant (PKN), vertelde in het slotprogramma hoe ze geleerd hadden elkaars kerken lief te hebben (zie http://youtu.be/xD1f8kFP5qA).

Waardering

Kerkleiders van uiteenlopende tradities belijden op de geboden films niet alleen schuld, maar benoemen ook wat ze in de andere traditie bijzonder waarderen. Algemeen secretaris van de Protestantse Kerk in Nederland Arjan Plaisier en Gerard de Korte, de bisschop van Groningen-Leeuwarden, spreken hun waardering uit voor elkaars tradities. Plaisier waardeert in de Rooms-katholieke Kerk ‘allereerst de hartstocht voor de kerkelijke eenheid’ en ook de ‘eerbied voor het sacrament van de Eucharistie, en het geloof in de tegenwoordigheid van Christus’. De Korte waardeert in de Protestantse Kerk zeer ‘de liefde voor de Heilige Schrift’ en ‘de liefde voor de persoon van Christus’. Zo is nu op internet te horen. Bisschop De Korte blijkt ook veel waardering te hebben voor ‘de warme protestantse vroomheid, de rijkdom van de bevindelijkheid, de verborgen omgang met de Heer in goede en kwade dagen’ (zie http://youtu.be/-EyHWNzJZKY).

Om jaloers op te zijn

Peter Sleebos, voorzitter van de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten, spreekt zijn waardering uit voor de ‘oude kerken’. Hij waardeert ‘het diepe respect en ontzag voor God en de dingen van God’ en ‘het doordenken van de Theologie’. Hij waardeert ook in de oude kerken ‘het besef van ecclesiologie, van kerk-zijn’. ‘Daar ben ik zelf een beetje jaloers op’, voegt hij eraan toe. De evangelische en pinksterbewegingen kunnen er volgens Sleebos nog veel van leren. De oudkatholieke pastoor Wietse van der Velde antwoordt vanuit de ‘oude kerken’: ‘Onze pinkster en evangelische zusters en broeders spreken vaak zonder aarzeling en vol enthousiasme met de mensen om hen heen over hun geloof en wat Christus voor hen betekent. Op hun geloofsblijheid en hun grote inzet om in woord en daad van het evangelie te getuigen mogen wij jaloers zijn.’ (Zie http://youtu.be/auSiH5pN0qM)

Nederlands Christelijk Forum

De stuurgroep Wij kiezen voor eenheid organiseert in februari 2013 nog een retraite voor kerkleiders en heft zichzelf daarna op. Wat ze op gang gebracht heeft laat ze doorstromen in het Nederlands Christelijk Forum dat in oprichting is. Het digitale monument is bedoeld als blijvende bron van inspiratie. Het omvat achttien korte thematische video’s en drie lange films, die samen het hele programma laten zien, dat achtereenvolgens gaat over verleden, heden en toekomst van de Kerk.

Een overzicht van alle filmpjes staat op http://www.stucom.nl/document/0364.pdf

De bijbehorende teksten staan op http://www.stucom.nl/document/0365.pdf