‘Eén en al liefde’“Met al mijn krachten wil ik hen laten zien dat onze godsdienst geheel liefde en broederlijkheid is, dat zijn herkenningsteken een hart is.” (Charles de Foucauld aan abbé Huvelin 15 juli 1904)
Door zuster Johanna Ghyoot, Vanuit deze inspiratie trok broeder Charles, onze gids en leidsman, tot bij de Toearegs in Algerië. Vanuit diezelfde inspiratie proberen we als Kleine Zusters van Nazaret te leven tussen de Palestijnse vluchtelingen in Libanon. De fraterniteit van Libanon maakt deel uit van de grote Fraterniteit van de Kleine Zusters van Nazaret die begon op 8 september 1966 in Gent. Vandaag vind je hen in België (Antwerpen, Brugge, Gent), in Parijs, Spanje, Libanon en Venezuela. De stem van berooiden laten klinkenVanuit de beweging van Jozef Cardijn (1882-1967), de V.K.A.J., ontdekten we de enorme kerk- en Godvervreemding van de arbeiders- en armenwereld. Cardijn zelf werd als jong priester hiermee geconfronteerd. Het zien van de diepe nood en het onvoorwaardelijke geloof in de goddelijke roeping van elke mens – wie hij of zij ook is – zond hem de wereld rond met de boodschap: "Elke mens is een kind van God en is waard dat men er zijn leven voor geeft" (vgl. de Johannesbrieven). Hij leerde ons ook ‘zien, oordelen, handelen’. Solidair zijn. Ook wij willen de kerk toegankelijk maken voor hen, levensnabij. Haar een arm en vriendelijk gezicht geven. En wij verlangen de stem van zoveel berooide mensen te laten horen.
Charles de Foucauld baande zich een weg naar God en de armsten.
|
||
Eén en al liefde
Om zelf een inkomen te hebben werken wij in Caritas. Caritas heeft in het kamp een project voor ouderen. Iedere maand worden alle ouderen aan huis bezocht, zieken worden verzorgd en stervenden bijgestaan. Een andere Kleine Zuster doet het huishouden en zorgt ervoor dat de deur altijd openstaat voor wie langs komt. Een luisterend oor en een goed hart doet wonderen bij de mensen. Rita heeft een magazijntje met tweedehands kleding en voeding. Anita, een vierde kleine zuster, werkt vooral met de jongeren. Door hen te beluisteren en te bemoedigen probeert ze hen hun waardigheid als mens te laten ontdekken. Allah makon – dat God met jullie moge zijn! Reactie van de zustersGoede vrienden, We hebben hier in Libanon jullie steun ontvangen. Dank voor zoveel goeds. Het komt ons heel goed van pas nu de levensduurte erg gestegen is. Enkele families hebben het erg moeilijk om te overleven. Anderen kunnen dan weer de medicatie of een medisch onderzoek niet betalen en weer anderen smeken om hulp om de school te betalen. Jo |