Voor wie dit pinksterweekend in Parijs verblijft, is misschien het bezoek aan een kleine maar bijzondere fototentoonstelling een aanrader. Het betreft hier een tentoonstelling van foto’s van het beroemde klooster van Mar Musa in Syrië. Dit klooster kwam de laatste maanden een paar keer in het nieuws tegen de achtergrond van de opstanden en de dreigende burgeroorlog in het land.
Mar Musa behoort tot de Syrisch-katholieke Kerk en leeft echter al tientallen jaren een leven van gebed en religieuze dialoog. Hierover gaat de tentoonstelling vooral. De foto’s zijn van de hand van een jonge française en amateur-fotografe, Cécile Massie, die tot een jaar geleden voor bijna anderhalf jaar het leven van de monniken, monialen en hun vele gasten meeleefde.
Dialoog op drie pijlers
Sinds de stichting van de kloostercommuniteit, die zich al-Khalîl (= Vriend Gods, dwz Abraham, de vader der gelovigen: joden, christenen, moslims) noemt, zet men zich in voor de islamitisch-christelijke dialoog. Steeds waren de drie pijlers van dit leven in dialoog: gebed, handenarbeid en onvoorwaardelijke gastvrijheid.
Recente lotgevallen
De communiteit leeft, vanuit dit al meer dan twintig jaar bestaande engagement in de Syrische multireligieuze samenleving, enorm mee met lotgevallen van het land en zijn bevolking. Eind december dreigde de van oorsprong Italiaanse overste het land te worden uitgezete wegens stellingname die als al te politiek werde gezien, op 22 februari jl. werd het klooster overvallen door onbekende gewapende mannen en de communiteit een paar uur gegijzeld in de kerk. Zonder mensen een haar te krenken trokken ze na een paar uur weg.
De tentoonstelling, die grotendeels de tijd beslaat dat er nog geen openlijke opstand tegen het regime was, laat de basis zien van deze bijzondere communiteit, die nu in moeilijk vaarwater verkeert.
Institut de Recherche et d’Etudes Méditerranée et Moyen-Orient
7 Rue Basse des Carmes
75005 Paris
Frankrijk
De tentoonstelling duurt tot 2 juli a.s., openingstijden: iedere dag(behalve zo) 10-12.30 uur & 13.30-19 uur.
{mosmap msid=’205118141774907587870.0004c0caf12cc0169c753′}