‘Bijbel in Syrische tradities’ op Kasteel Hernen

klein Kasteel Hernen oude prent





Didaskalíon in Hernen gaat 18 januari weer van start. Hoe kijken de Aramese en Antiocheense (= ‘Syrische’) christenen naar de Bijbel? Aan de hand van bepaalde Bijbelteksten gaat Didaskalíon, het Leerhuis voor Oosters christendom en Westerse cultuur, hier dieper op in. We ontmoeten kleurrijke figuren van het christelijke Oosten die creatief met die Bijbelsteksten zijn omgegaan; auteurs zoals Efrem de Syriër, Afrahat de Wijze, Romanus de Zanger, Theodorus van Mopsuestia, Theodoretus van Cyrrhus en de anonieme dichter van de ‘Oden van Salomo’.

Didaskalíon wordt – in 2013 al voor de derde keer – gehouden in een samenwerking tussen de A.A. Brediusstichting te Hernen en de Katholieke Vereniging voor Oecumene. Het Leerhuis vindt plaats in de sfeervolle ambiance van Kasteel Hernen (Wijchen), onder de rook van Nijmegen.

Samen

Er staan drie volle vrijdagen in de komende wintermaanden voor Didaskalíon 2013. Samen lezen, samen luisteren, samen spreken…, dat zijn onze leidende motto’s. En bij voldoende belangstelling lezen we niet alleen spirituele teksten, maar bezoeken we op een zondag samen een Syrisch-orthodoxe geloofsgemeenschap ergens in Nederland.

Waar, wanneer, hoe?

Tijdstip: Vrijdagen 18 januari, 15 februari, 15 maart 2013, 11.00 – 16.15 uur (lunch aangeboden).

Plaats: A.A. Brediusstichting, Kasteel Hernen, Dorpstraat 40, 6616 AH, Hernen

klein Romanos MelodosInleider: Leo van Leijsen, theoloog en medewerker Oosterse Kerken van de Katholieke Vereniging voor Oecumene.

Kosten: € 75 (incl. reader op de eerste bijeenkomst). Bij aanmelding ontvangt men informatie over betaalwijze.

Facultatief bezoek: aan een Syrisch-orthodoxe parochie (extra kosten € 10).

Vervoer: goed per auto te bereiken of per openbaar vervoer vanaf NS Wijchen.

Volledig programma: zien onder onze activiteiten: Jan 18 (rechts op de website) of www.brediusstichting.nl.

Opgeven: A. A. Brediusstichting te Hernen, 0487 531387 of brediusstichting@hetnet.nl

 

Foto’s: 

– Pentekening van Kasteel Hernen;
– Uitsnede van Griekse icoon van de H. Romanos de Zanger (6e eeuw, * Homs in Syrië, werkzaam in Beiroet en Constantinopel)