Het tijdschrift Pokrof bestaat 60 jaar. Reden voor een feestelijke viering. Bij gelegenheid van dit jubileum wordt daarom op vrijdag 24 mei a.s. van 13.00 tot 17.00 uur in Kasteel Hernen (bij Wijchen) een symposium georganiseerd over de betekenis van het beeld in de tradities van Oost en West.
Iconen zijn religieuze beeltenissen. Niet alle kerken hebben iconen, zelfs niet in het Oosten. Maar wel hebben alle kerken iets met religieuze beeltenissen, al is het maar dat ze er iets tegen hebben – want kun je Gods mysterie wel verbeelden?
Religieuze beeltenissen nu
In onze visueel georiënteerde samenleving heeft de religieuze afbeelding zeker aan betekenis gewonnen. Die ontwikkeling neemt wel verschillende vormen aan: variërend van nieuwe wegen inslaan tot het grijpen binnen de westerse kerken naar een oude eerbiedwaardige traditie uit het Oosten: de icoon.
Het religieuze beeld in 3 tradities
Leo van Leijsen onderzoekt de aanwezigheid en soms afwezigheid van iconen in de oosterse en oriëntaalse kerken; Elisabeth Hense kijkt met ons naar de plaats die het religieuze beeld in de westerse katholiek traditie inneemt. Siets Nieuwenhuizen staat stil bij de houding van de Reformatie ten opzichte van het beeld en bij de hedendaagse ontwikkelingen die in het protestantse christendom plaatsvinden.
Deelname aan de feestelijke jubileumviering
Deelnamekosten bedragen € 10.
Aanmelden via secretariaat@oecumene.nl of 030 2326907.
Na aanmelding en betaling ontvangt u een bevestiging van deelname.
Programma
Het mysterie in beeld? Iconen in Oost en West
Symposium bij gelegenheid van 60 jaar Pokrof
13.00 uur: Aankomst
en ontvangst met koffie en thee.
13.30 uur: Opening door drs Geert van Dartel (directeur
van de Katholieke Vereniging voor Oecumene en redactielid Pokrof).
13.40 uur: Drs Dolf Langerhuizen (priester van de Byzantijnse ritus en hoofdredacteur), over het tijdschrift bij gelegenheid van 60 jaar Pokrof.
13.50 uur: Drs Leo van Leijsen (medewerker Oosterse Kerken KVvO en redactiesecretaris Pokrof), over iconen in de oosterse en oriëntaalse kerken.
14.15 uur: Korte gelegenheid tot vragen.
14.20 uur: Dr Elisabeth Hense (universitair docent spiritualiteit Radboud Universiteit Nijmegen), over de religieuze beeltenis in het westerse katholicisme van heden en verleden.
14.45 uur: Korte gelegenheid tot vragen.
14.50 uur: Koffie-/theepauze.
15.25 uur: Drs Siets Nieuwenhuizen (emeritus-predikant PKN en leerling-icoonschilder), over het beeld in het protestantisme vroeger en nu.
15.50 uur: Korte gelegenheid tot vragen.
15.55 uur: Afsluiting van lezingengedeelte
16.00 uur: Receptie.
Tijdens de receptie worden u hapjes en drankjes aangeboden. Gedurende de bijeenkomst zijn enkele liederen gepland.
Wijzigingen voorbehouden
– Foto: Fragment van Russische icoon van de Bescherming van de Moeder Gods (Pokrof), van ongeveer 1800. (Foto: Temple Gallery, Londen)