‘Ik geloof dat De Kerk, naar een gemeenschappelijke visie weergeeft wat we zouden kunnen noemen “een hiërarche van ecclesiologische waarheden” Door ons te richten op de meest fundamentele aspecten van het christelijk geloof met betrekking tot de werkelijkheid en de activiteit van de Kerk, worden gescheiden christelijke gemeenschappen in een nieuwe context en omgeving geplaatst waarin ze uitnodigd worden opnieuw de verschllen die hen nog verdelen te overwegen.’ Met deze woorden onderstreepte prof. dr. William Henn ofm.cap de betekenis van de dialoogtekst over de Kerk in de zoektocht naar eenheid van de Kerk.
Op de uitnodiging van de Katholieke Vereniging voor Oecumene en het Oecumenisch Forum voor Katholiciteit hield William Henn op 7 november in het Protestants Diensten Centrum een inleiding over de oecumenische zoektocht naar een gezamenlijke visie op de Kerk. Henn, een kapucijner pater uit de VS, doceert ecclesiologie aan het Gregoriana in Rome en was als lid van de commissie Faith and Order nauw bij de totstandkoming van deze tekst betrokken. De reacties op het Limarapport uit 1982 gaven de aanzet tot deze zoektocht naar een gemeenschappelijke visie op de Kerk.
In zijn inleiding ondersteund door een powerpointpresentatie (zie onder) schetste Henn de verschillende fasen die tot deze convergentietekst geleid hebben. Gedurende een proces van twintig jaar zijn verschillende ontwerpteksten op tafel gelegd die op basis van de reacties van de kerken werden herzien. De tekst De Kerk, naar een gemeenschappelijke visie werd op 21 juni 2012 op een bijeenkomst van Faith and Order op het eiland Penang in Maleisië met algemene stemmen vastgesteld. Het document is inmiddels aan alle kerken die bij Faith and Order zijn betrokken met het verzoek om vóór 31 december 2015 op het document te willen reageren.
Groepsgesprekken
In samenwerking met het Oecumenisch Forum voor Katholiciteit organiseert de Katholieke Vereniging voor Oecumene een aantal gesprekken rondom dit document. In Utrecht vond daarvan de eerste ronde plaats. In groepsgesprekken werden reacties op het document uitgewisseld. Deze zullen gebruikt worden bij het opstellen van een reactie op de tekst.
Tentoonstelling
In Utrecht ging ook de door Rob van Uden gemaakte tentoonstellling bij De Kerk in première. Met behulp van 16 oude gravures van Pieter Schut, overwegingen, fragmenten uit de Bijbel en citaten uit De Kerk, probeert Van Uden de theologische tekst dichter bij mensen in parochies en gemeenten te brengen. De tentoonstelling kan voor een klein bedrag bij de vereniging gehuurd worden.