De nieuwe Pokrof, nr 2 van 2015, staat in het teken van de christenen in het Midden-Oosten in de ruimste zin van het woord, dus inclusief Turkije. De miljoenenstad Istanboel, op de grens van Europa en Azië, is daarbij de poort naar de Oriënt. De cruciale ligging gold al in de Oudheid: de handeldrijvende Oude Grieken stichtten er eeuwen voor onze jaartelling hun kolonie Byzantium, de Romeinse keizer Constantijn de Grote de nieuwe christelijke hoofdstad van zijn rijk. Leo van Leijsen vertelt vooral het belang van deze stad voor de Orthodoxe Kerk tot op de dag van vandaag en daarmee voor de oecumene.
In het artikel ‘Het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinope’ wordt aangetoond hoe Constantinopel met zijn hoogste kerkelijke leider, de ereprimaat van de Orthodoxe Kerk, in de verhouding tussen de Kerken van Oost en West steeds een essentiële rol heeft gespeeld en hoe het sinds het einde van de 19e eeuw de uitdaging van de opkomende oecumene is aangegaan.
Patriarch en Paus, Pan-orthodox Concilie
Ook de recente veelvuldige bezoeken over en weer van patriarch Bartholomeos I en paus Franciscis getuigen van deze inspanningen voor de eenheid van de christenen. Met het geplande Pan-Orthodoxe Concilie van 2016 in zicht, waarbij ‘Constantinopel’ een sleutelrol speelt, zal de betekenis van het patriarchaat alleen maar toenemen.
Het artikel in Pokrof loopt ook vooruit op de Zondag voor de Oosterse Kerken in het eerste weekend van mei a.s. dat de Orthodoxe oecumene en Constantinopels rol daarbinnen tot thema heeft en waarover op deze websiet in de Paasweek meer informatie zal verschijnen.
Midden-oosterse christenen
Verder staan in Pokrof 2015-2 drie andere bijdragen over de christenen van het Midden-Oosten: een algemeen overzicht over de oosterse kerken daar; over de Koptische kerk in Nederland en Egypte; en over wat Assyrische christenen nu eigenlijk zijn. Ook het nieuws in de rubriek ‘Korte Berichten’ komen de christenen uit het Midden-Oosten aan de orde.
Laatste Oordeel II en overig
In deze Pokrof ook Deel twee over de icoon van het Laatste Oordeel uit Oost-Slowakije. Verder is er in deze Pokrof een meditatie, een toelichting bij de enige icoon in het Rijksmuseum te Amsterdam en wederom een aflevering in de rubriek ‘Byzantijnse Liturgie.’
Foto’s:
– Zijaanzicht Aya Sofia, de oude patriarchale kerk, Istanbul (Foto: L. van Leijsen).
– Gevel van de Sint-Joriskerk in Istanbul, de huidige patriarchale kerk (Foto: L. van Leijsen).
– Diakens van de Koptische Mariakerk te Amsterdam-Noord (Foto: I. Sorial).
– De ‘slechteriken’ op de Oost-Slowaakse icoon van het Laatste Oordeel (Foto: A. Vonk).