Het eerste exemplaar van het boek ‘In Dialogue with people of other religions and philosophies’ is op 9 juni in de vergadering van de Nederlandse Bisschoppenconferentie in ontvangst genomen door nuntius (Ambassadeur van het Vaticaan in Nederland) aartsbisschop Aldo Cavalli.
In het boek gaat Berry van Oers, secretaris van de landelijke katholieke Contactraad voor Interreligieuze Dialoog en beleidsmedewerker van de Bisschoppenconferentie, in op de grondslagen, de doelen en de praktijk van dialoog aan de hand van Vaticaanse documenten die verschenen zijn op het gebied van de interreligieuze dialoog in de afgelopen 50 jaar, van paus Paulus VI tot en met paus Franciscus.
Waardering uit Rome
De Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog te Rome spreekt waardering uit voor de publicatie en noemt het initiatief van de Nederlandse Bisschoppenconferentie tot uitgave ervan hoogst belangwekkend en wenst het veel succes toe.
‘Het is te hopen dat door lezing en verdieping van de inhoud van deze publicatie de lezers meer geneigd zijn om de interreligieuze dialoog te promoten. De Katholieke Kerk is er van overtuigd dat ‘dialoog niet een optie is maar een vitale noodzakelijkheid waarvan in hoge mate onze toekomst afhangt’ (Benedictus XVI, 25-9-2006). Begonnen vijftig jaar geleden met de verklaring Nostra aetate gaat ze door op het pad van respect en vriendschap aangemoedigd door Paus Franciscus’. (From The Vatican 2015, Pontifical Council for Interreligious Dialogue)
Stimulans en steun
‘Het doel van het boek is om katholieken motivatie en inspiratie te geven en zowel praktische als theologische handvatten aan te reiken voor het voeren van de interreligieuze dialoog. Het kan natuurlijk ook geraadpleegd worden door niet-katholieken om kennis te nemen van het denken van de Rooms-Katholieke Kerk over de interreligieuze dialoog. Daarmee heeft zij als wereldkerk ruime ervaring. Haar internationale expertise kan voor de dialoog tussen christenen en andersgelovigen in Nederland van nut zijn’, aldus Van Oers, die al een kwart eeuw actief is op dit terrein.
Zijn boek is geschreven in het Engels en daarmee hoopt hij dat het ook buiten Nederland zijn weg kan vinden. Het sluit aan bij het feit dat het dit jaar vijftig jaar geleden is dat de verklaring Nostra aetate werd uitgegeven over de houding van de R.K.-Kerk ten aanzien van andere godsdiensten en levensbeschouwingen. ‘Bovendien roepen de spanningen in de samenleving om dialooginitiatieven. We hopen dat het boek leidt tot en ondersteuning geeft aan dialoogactiviteiten vanuit verschillende niveaus in de Kerk en daarbuiten’, aldus Van Oers. Het boek wordt in het voorwoord door de voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie, kardinaal Eijk, van harte aanbevolen.