Eduardo Echeverria is een Amerikaanse theoloog en filosoof die vanwege zijn studie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en kennis van de Nederlandse protestanste theologie een bijzondere band met Nederland heeft. In 2013 verscheen bij Brill in Leiden zijn studie ‘Berkouwer and Catholicism, Disputed Questions’. De laatste jaren ging zijn aandacht uit naar paus Franciscus, die door zijn bijzondere optreden en pubicaties (Evangelii gaudium, Laudato Si’) geweldig veel enthousiasme losmaakt. Onlangs verscheen bij Lectio Publishing, zijn boek ‘Pope Francis: The legacy of Vaticanum II’
George Waigel, auteur van de biografie van paus Johannes Paulus II Witness to Hope schreef op de website van de uitgever een hartelijke aanbeveling: “Eduardo Echeverria, één van de meest levendige en lucide denkers die vandaag het oude ambacht van de theologie in de Verenigde Staten beoefenen, werpt op dit uitdagende moment in de geschiedenis een nieuw licht op de Katholieke Kerk en paus Franciscus.”
Eerder dit jaar was Eduardo Echeverria te gast in Utrecht. Op uitnodiging van de Katholieke Vereniging voor Oecumene en de Katholieke Theologische Faculteit hield hij een gastcollege over zijn nieuwe boek dat toen nog in druk was. Zijn boek lijkt vooral een antwoord te zijn op beweringen als zou paus Franciscus een nieuwe koers inslaan die ver afstaat van die van zijn voorgangers. De studie van Echeverria wijst juist op de continuïteit in de uitoefening van het pauselijk dienstambt vanaf het Tweede Vaticaans Concilie.
Bruce D. Marshall, professor dogmatiek aan de Perkins School of Theology van Southern Methodist University, ziet daarin de actuele betekenis van deze studie: “Dit boek komt precies op het goede moment en hebben we hard nodig. Op grond van zorgvuldige studie van de toespraken en teksten van de Paus, toont Echeverria een Franciscus die zonder twijfel in veel opzichten verschilt van zijn twee opmerkelijke voorgangers, maar die hoe dan ook volledig deelt in dezelfde missie. Net als Johannes Paulus II en Benedictus XVI, hoort hij de roep van het Tweede Vaticaans Concilie om het katholieke geloof, geheel en volledig, aan een hongerige, maar vaak vijandige wereld. Ongeacht hun visie op paus Franciscus, de lezers van dit boek zullen veel over hem leren van wat ze willen weten.