Afgelopen herfst 2015 vond weer het Bêt Drâshâ-Oosters christelijk Leerhuis plaats, onder de titel «Uit zijn Schatkamer Nieuw en Oud (Mt 13: 52). Mystieke teksten uit Oost en West».
Er waren vijf bijeenkomsten in Den Bosch. Vorige week donderdag 10 december werd dit Leerhuis 2015 afgesloten.
Welke dynamiek kan dit lezen‘uit zijn schatkamer oud en nieuw’ teweegbrengen
bij ons, mensen van de 21e eeuw?
Gemeenschappelijke schatkamer
Veel van het oosters christendom hoort tot de gezamenlijke schatkamer van het christendom. De kerken van het Oosten bezitten een schat aan mystieke literatuur. Vaak eerbiedwaardige tradities, teruggaand tot de begintijd van het christendom. Ook het Westen heeft een eeuwenoude mystieke traditie, doorgezet tot in de moderne tijd.
Oecumenisch
Het Leerhuis gaat uit van de gedachte dat daarom ook het oosters christelijk erfgoed een integraal onderdeel is van onze hele westerse cultuur. In het Leerhuis leren wij luisteren naar stemmen uit andere christelijke tradities, uit het verleden én het heden. In het Leerhuis gebeurt dat met mensen van verschillende levensbeschouwelijke achtergrond. Dit maakt het Leerhuis dan ook tot een oecumenisch gebeuren.
Tekst en beeld
Uitgaande van steeds een Bijbeltekst lazen we oosterse kerkvaders (Gregorius van Nyssa, Dionysius de Areopagiet, Serafim van Sarov e.a.) in combinatie met moderne mystieke schrijvers uit het westen; er was wat de laatsten betreft daarbij voor allemaal vrouwen gekozen. Met inspirerende teksten van Etty Hillesum, Edith Stein, Dorothée Sölle, e.a. Allen laten zich inspireren door de Bijbel.
De teksten komen uit Kick Bras, Mystiek dagboek (Ten Have 2009). Maar we begonnen iedere avond met het ‘lezen’ van een icoon, het Niet-Verbrandende Braambos uit Exodus 3 (zie foto hierboven). Én we eindigden afgelopen 10 december het Leerhuis Bêt Drâshâ 2015 als geheel met een moderne oosterse auteur, Maria Skobtsova (1891-1945, moderne Orthodoxe heilige, red.).
Noeste arbeid, inspirerende uitkomsten
Het was voor de deelnemers pittig werken op soms weerbarstige teksten. Wat kan de schrijver bedoeld hebben.? En meer nog: resoneert dat dan ergens in ons eigen leven? Gespreksonderwerpen te over. Uit de worsteling en het samen zoeken werden in onderlinge dialoog steeds nieuwe gezichtspunten ontdekt.
Maar ook: mensen waren soms spontaan geraakt door de schoonheid van de teksten. Dat onder woorden brengen is soms moeilijk, maar door even te zwijgen kan er inspiratie komen. Een algemene indruk was dat er wel wat veel teksten aan bod kwamen, wat verdieping in de weg kan staan. Zo hebben deelnemers van het Leerhuis Bêt Drâshâ het althans ervaren.
Aan deze leergang deed een groep van rond de 22 mensen mee, een mooi aantal voor zulke intensieve gesprekken.
‘Noeste arbeid’: serieuze concentratie…
… maar soms ook hartelijk lachen!
Peter Vlaar is lid van de Orthodoxe Kerk en nam in 2015 deel aan Bêt Drâshâ.
Foto’s (uit: foto-archief L. van Leijsen, tenzij anders vermeld):
– Icoon Niet-Verbrandende Braambos, Russisch 17e e. (Foto: Ikonenmuseum Recklinghausen)
– Leerhuis bijeen
– Inleider Leo van Leijsen toont icoon Niet-Verbrandende Braambos.
– Inleider Paul van der Waal
– Deelnemers Bêt Drâshâ
– Deelnemers Bêt Drâshâ
Twee leerhuizen in 2016
I – Komende winter, januari t/m maart 2016, vindt in Hernen weer het Didaskalíon-Leerhuis plaats o.l.v. Leo van Leijsen. I.t.t. eerder aangekondigde data (22 jan, 19 feb, 18 mrt) heeft de organiserende A.A. Brediusstichting in overleg met de inleider de twee eerste van de drie bijeenkomsten naar een week later moeten verzetten, nu: de vrijdagen 29 januari, 26 februari en 18 maart).
Thema is ‘De Bergrede’ in de oosterse tradities.
NB Deze leergang vond in grote lijnen ook al plaats in Den Bosch, najaar 2013.
II – Bêt Drâshâ-Oosters christelijk Leerhuis is een samenwerking van de Katholieke Vereniging voor Oecumene en de Protestantse Gemeente ’s-Hertogenbosch. Het Bêt Drâshâ-team bestaat uit ds Paul van der Waal, Aline Verbaas en Leo van Leijsen. In het najaar van 2016 vinden wederom 5 bijeenkomsten plaats. Precieze data: donderdagavonden 29 september, 13 oktober, 3 november, 24 november en 8 december 2016. Thematiek (onder voorbehoud): I Schepping en belofte; II menswording van God; III Kruis en graf; IV Verrijzenis; V Einde der tijden – steeds op elke avond aan de hand van bijbeltekst(en) en oosterse auteur(s). Nadere gegevens worden t.z.t. op deze website bekendgemaakt.
De leerhuizen Bêt Drâshâ en Didaskalion worden financieel gesteund door
Kerk en Wereld en het PIN-fonds van de KNR.