Die komst van de Engelse monnik Wynfreth, die een paar jaar later van de paus de naam Bonifatius kreeg, had verstrekkende gevolgen. Voordat hij in 754 op hoge leeftijd bij Dokkum werd vermoord, zou hij zijn stempel drukken op de geschiedenis van Midden-Nederland en zelfs van heel Europa. Hij begon daarmee in 716 in Dorestad, de vroegmiddeleeuwse handelsplaats (het huidige Wijk bij Duurstede), waar hij vanuit Londen aankwam. Die eerste reis naar het vasteland van Europa gaf hem genoeg informatie om de mogelijkheden voor missionering te overzien in de turbulente tijd waarin Europa op dat moment verkeerde. Zo vochten de Friezen en Franken om de macht over Dorestad en Utrecht.
Beeldhouwer Serge van Druten
In zijn werkplaats in Hoogland houwt Serge van Druten het Bonifatius-Dorestadmonument uit Iers hardsteen. Hij is bijna klaar. Opdrachtgever is het comité Bonifatius-Dorestad-1300-jaar.
Het ontwerp van Van Druten is uitgekozen omdat het op een levendige manier de bedrijvigheid van de vroegmiddeleeuwse haven van Dorestad en de monnik Bonifatius, die hier het evangelie komt brengen, in beeld brengt. Het is een reliëf dat wordt ingemetseld in de buitenmuur van de Grote Kerk aan de Markt.
Beeldhouwer Serge van Druten heeft naam gemaakt in Nederland als ontwerper en schepper van beeldhouwwerken die vaak hun plek vinden in een historische omgeving of gebouw. Voor museum het Catharijneconvent ontwierp en vervaardigde hij bijvoorbeeld een serie consoles met Bijbelse taferelen voor in de kloostergang van het gebouw. Voor particuliere opdrachtgevers ontwierp hij in het oog springende gevel- en wapenstenen. Ook was hij betrokken bij belangrijke restauratieprojecten; bijvoorbeeld de St. Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch, Kasteel Nijenrode in Breukelen, Kasteel Huis ten Bergh en het St. Bonifatiusklooster in ’s-Heerenberg.
Van het Bonifatius-Dorestad monument heeft hij eerst een ontwerp getekend, waarvan hij later een kleimodel op schaal heeft gemaakt dat hij nu in Iers hardsteen vervaardigt.
Onthulling
De onthulling op de Markt wordt verricht op 28 mei om 16.00 uur door scriba A.J. Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland en hulpbisschop Th.C.M. Hoogenboom van Aartsbisdom Utrecht. Deze gezamenlijke handeling symboliseert dat de beide kerken een gemeenschappelijk verleden hebben. De onthulling gebeurt in aanwezigheid van een groot aantal gasten onder wie de Utrechtse Commissaris van de Koning W. van Beek, burgemeester T.R. Poppens van Wijk bij Duurstede, burgemeester D. Wehner van Fulda (waar Bonifatius begraven ligt) en van twee wethouders uit Dokkum (waar Bonifatius vermoord is). Harmonie Concordia zal hierbij spelen.
Zowel de onthulling om 16.00 uur als de voorafgaande bijeenkomst om 15.00 uur in de Grote Kerk zijn voor iedereen vrij toegankelijk.