Door de toenemende christenvervolging wereldwijd verwacht Open Doors flink meer werk. De inkomsten stijgen ook: vorig jaar naar een recordbedrag van bijna twaalf miljoen euro. Dat blijkt uit het deze week verschenen jaarverslag over 2015, van de organisatie gevestigd in Ermelo. De vervolging van christenen is heviger dan ooit. Open Doors volgt die ontwikkeling al jaren, en de signalen worden steeds duidelijker. Daardoor groeit de druk op lokale kerken en op de lokale werkers van Open Doors. Zij vragen dringend om bijbels, onderwijs en ondersteuning. Als reactie hierop breidt de organisatie haar werk wereldwijd fors uit, blijkt uit het jaarverslag.
De komende jaren staan in het teken van nieuwe projecten op het gebied van discipelschapstraining, traumaverwerking, opvang van christelijke vluchtelingen in de regio van herkomst en uitbreiding van bestaande hulpprogramma’s. Open Doors verwacht een groei van 35 procent in de komende drie jaar.
Wybo Nicolai, directeur veldoperaties van Open Doors International: ,,Niet eerder kwamen er vanuit de islam, het hindoeïsme en het boeddhisme zoveel mensen tot Christus als in de afgelopen vijftig jaar. En zolang de kerk groeit, neemt ook de vervolging toe. Ik maakte niet eerder zo’n toename van vervolging mee als in 2015.”
Inkomsten
De inkomsten van Open Doors Nederland groeiden het afgelopen jaar naar een recordbedrag van bijna twaalf miljoen euro. Daarvan ging bijna 60 procent, zeven miljoen, naar Open Doors International die dat geld inzet voor internationale projecten. 86 procent van wat de Nederlandse stichting binnenkrijgt, wordt besteed aan de doelstellingen.
Open Doors zet stevig in op het vergroten van de afdracht aan het veld, zo meldt het jaarverslag. ‘Dat doen we door meer inkomsten te genereren, de uitgaven te minimaliseren en waar mogelijk effectiever te gaan werken, zodat we meer kunnen doen in de beschikbare tijd.’
De organisatie heeft een trouwe achterban in christelijk Nederland en die wil Open Doors ook meer gaan mobiliseren, om zich actief in te zetten voor de vervolgde kerk. Onder meer het aantal vrijwilligers dat ‘het verhaal van Open Doors’ vertelt via spreekbeurten, door een evenement te organiseren of door mee te helpen op stands moet omhoog. Doel is dit jaar dit actieve bestand van vrijwilligers uit te breiden naar ruim driehonderd; dat is 75 meer dan in 2015.
Lokaal is de stem van Open Doors al sterk door de bijvoorbeeld de Nacht van Gebed, met 318 locaties en achtduizend bidders. Een speciale nieuwsbrief met een oproep voor hulp aan Syrië en Irak leverde 700.000 euro op; een gemiddeld giftbedrag van bijna 85 euro. 86.500 mensen geven aan supporter van Open Doors te zijn. Bijvoorbeeld via een gift, het bidden voor de vervolgde kerk, door ambassadeur te zijn in de lokale kerk of mee te gaan met reizen van Open Doors. Door een screening is dit bestand opgeschoond (stond op 97.000). Er kwamen 8000 nieuwe lezers bij van het Open Doors Magazine, (nu in totaal 78.000 adressen)
Strategie
De hulp van Open Doors aan vervolgde christenen uit zich in vier strategische richtingen voor de komende jaren: steun aan christenen met een moslimachtergrond, het versterken van de kerk in het Midden-Oosten, bouwen aan een weerbare kerk in Sub Sahara Afrika en oog voor vervolging uit het hindoeïsme en boeddhisme. Een vijfde strategisch beleidspunt is dit jaar toegevoegd: het zijn van een gezaghebbende stem van de vervolgde kerk, gebaseerd op sterk gefundeerd onderzoek.
Open Doors bestond vorig jaar zestig jaar. Het jubileumjaar stond in het teken van de oproep ‘Wees wakker!’ Deze oproep komt uit de Bijbeltekst uit Openbaringen 3:2 waardoor Open Doors-oprichter Anne van der Bijl het werk zestig jaar geleden begon in Polen.
De jaarlijkse Open Doors-dag op 28 november was de afsluiter van het jubileumjaar. Ruim twaalfduizend volwassenen, tieners en kinderen kwamen naar de Jaarbeurs in Utrecht. Ook in Polen werd het jubileum gevierd. In dit land waar Anne van der Bijl als eerst naartoe reisde om hulp te bieden, is nu ook een vestiging van de organisatie.
In de visie tot 2025 staat de droom verwoord dat Nederlandse christenen zich ervan bewust zijn dat ze onderdeel zijn van één wereldwijd lichaam. Open Doors hoopt dat christenen actief zoeken naar manieren om de vervolgde broers en zussen te ondersteunen en dat de vervolgde kerk een natuurlijk onderdeel is van het dagelijkse leven van christenen.
(Dit artikel verscheen op 24 juni 2016 in het Friesch Dagblad)