Een common prayer (boek van gemeenschappelijk gebed) zal lutheranen en katholieken vergezellen bij de herdenking van vijfhonderd jaar Reformatie. Het gaat – onderstreept Riforma.it (digitale dagblad van evangelische, doperse, methodistische en waldenzer gemeenschappen in Italië) – om het eerste liturgische instrument dat in gezamenlijkheid is ontwikkeld en geredigeerd door een speciale werkgroep, ingesteld in de schoot van de Lutherse-Katholieke commissie voor de eenheid. Deze week is bij de Katholieke Verenging voor Oecumene ook de Nederlandse vertaling uitgekomen. Deze is gratis online beschikbaar als digitale publicatie en als Word-bestand te downloaden. Het voorwoord bij de Nederlandse uitgave is van Mgr. dr. Hans van den Hende en ds. Trinette Verhoeven.
Het common prayer bevat materialen die aangepast kunnen worden aan de liturgische tradities en de plaatselijke muzikale tradities van de beide christelijke confessies. Het is gebaseerd op het recente studiedocument ‘Van conflict naar gemeenschap, gezamenlijke Lutherse en Katholieke herdenking van de Reformatie in 2017’, dat in feite de Katholieke en Lutherse gemeenschappen uitnodigt om samen te bidden bij gelegenheid van deze verjaardag.
Een uitnodiging van de Lutherse wereldfederatie en van de Pauselijke raad voor de bevordering van de eenheid der christenen. In een gezamenlijke brief, verstuurd op 11 januari, nodigen pastor Martin Junge (algemeen secretaris van de Lutherse wereldfederatie) en kardinaal Kurt Koch (president van het Vaticaanse dicasterie) de Lutherse gemeenschappen en de Katholieke bisschoppenconferenties van heel de wereld uit om het common prayer te gebruiken.
Gezamenlijke weg vooruit
Een publicatie die “een heel speciaal moment markeert op onze gezamenlijke weg van conflict naar gemeenschap. Wij zijn gelukkig -zo schrijven de twee religieuze vertegenwoordigers- om u uit te nodigen deel te nemen aan deze weg die getuigt van de genade van God in de wereld”.
Het doel van het common prayer is om de waarden van de Reformatie tot uitdrukking te brengen en om vergeving te vragen voor de verdeeldheid van christenen van de beide tradities die voortduurt.
“Het biedt de mogelijkheid om terug te kijken, door dankzegging en door zondebelijdenis, en om vooruit te zien door ons te verbinden tot gemeenschappelijk getuigenis en de weg te vervolgen”, zo staat te lezen in het voorwoord van de uitgave.
Van Conflict naar Gemeenschap
In dit perspectief drukken algemeen secretaris Junge en kardinaal Koch hun dankbaarheid uit voor de vele gezamenlijke initiatieven en de ijver van katholieken en lutheranen in het samen bestuderen van het document ‘van conflict naar gemeenschap’, waarin de twee kerkelijke instanties voor de eerste keer samen de geschiedenis van de Reformatie beschrijven van de 16e eeuw en hun intenties.
Het door de Katholieke-Lutherse commissie in 2013 vervaardigde document over de eenheid is breed verspreid in de Katholieke en Lutherse gemeenschappen. Het is beschikbaar in de vier officiële talen van de Lutherse wereldfederatie -Engels, Frans, Duits en Spaans – en is vertaald in nog veel andere nationale en regionale talen.
In hun gezamenlijke brief herinneren de algemeen secretaris van de Lutherse wereldbond en de president van de Pauselijke raad de verantwoordelijken van de locale gemeenschappen en Kerken er aan, dat men in 2017 tevens vijftig jaar wereldwijde oecumenische dialoog tussen katholieken en lutheranen viert, die andere processen van studie en belangrijke documenten bevat. In het bijzonder, waar het de Lutherse wereldbond betreft, valt het jaar ook samen met de viering van de twaalfde assemblee die plaatsvindt in Windhoek, Namibië.
(Bron: L’Osservatore Romano d.d. 16 januari 2016)