In Vrijheid Verbonden is een forum voor interreligieuze ontmoeting en dialoog. Het werd opgericht in 2005 naar het voorbeeld van het vredesgebed in Assisi. Jaarlijks vindt in Utrecht een bijeenkomst plaats om de rijkdom en verbondenheid tussen godsdiensten en levensbeschouwingen zichtbaar te maken. Op 23 januari 2017 zal prof. Herman van Rompuy, oud-voorzitter van de Europese Raad een lezing houden over ‘Godsdienst, levensbeschouwing en de rechtsstaat in Europa’. Ruben Vis, algemeen secretaris van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap geeft zijn visie op het belang van dit initaitief.
De boodschap van In Vrijheid Verbonden kan niet genoeg uitgedragen worden. Voor mij is die boodschap: kijk eens hoe religies samen van betekenis kunnen zijn. Hoe religie voor de samenleving van betekenis kan zijn en hoe religies hierin ieder op hun eigen manier en met hun eigen invulling een belangrijke taak vervullen in de maatschappij.
Religie geeft inhoud aan het bestaan, antwoord op levensvragen en is een bindmiddel voor hen die de religie aanhangen. In Vrijheid Verbonden is in zijn ruime religieuze verscheidenheid bij uitstek geschikt om de positieve meerwaarden van religie voor het voor het voetlicht van de samenleving te brengen.
Religie is een fundament voor de samenleving, een grondslag voor de cultuur en heeft een belangrijker rol gespeeld in de geschiedenis. Ook in het heden speelt religie een rol, helaas vaak in conflictsituaties. Aan In Vrijheid Verbonden de taak om duidelijk te maken dat religie meer, beter en anders is dan waar het nu te vaak mee wordt geassocieerd. Alleen al de samenwerking op zich ieder vanuit eigen geloof en met eigen bagage is de boodschap waard om uit te dragen. Religie zoals zich dit in In Vrijheid Verbonden manifesteert is een prachtige manier om de eigen vrijheid van geloven en het respect voor andermans/vrouws geloofsbeleving te manifesteren. De manier en traditie waarop Nederland met deze brede religieuze schakering omgaat, verdient het om te worden uitgedragen. Binnen de Nederlandse samenleving en ook internationaal. Zo kun je zelf religieus zijn, zo kunnen anderen hun religie beleven en er naar leven en zo biedt de overheid de ruimte om aan religie invulling te geven. Niet om anders- of niet-gelovigen mijn religie op te dringen (het Jodendom is zeker geen zending of missie bedrijvend geloof), maar om duidelijk te maken: zo kan het en zo gaan wij hier met elkaar, met elkaars religie en met onze eigen religies om.