Samenleven natuurlijk.

12 RT.160407 I1C2559

In dit artikel vertelt Yosé Höhne Sparborth over het kloostertje van de Orde van Mar Musa in het Noord-Irakese Sulaymanyah. De bewoner van dit kloostertje, pater Jens Petzold, komt in dit verhaal ook aan het woord.

In 2014 was het kloostertje Maria de Maagd een toevluchtsoord geworden van binnenlandse vluchtelingen, die op drift waren geraakt door de terroristische organisatie IS. In de zomer van 2017 konden de vluchtelingen terug naar hun zwaar 11 IMG 3789 300x225beschadigde huizen in Mosul en omgeving. En het kloostertje kon terug naar waartoe het in 2012 was opgericht: een ‘Huis van Ontmoeting’ te zijn voor al degenen die de dialoog tussen christenen en moslims een warm hart toedragen. Dat is de oorspronkelijke roeping van de Orde van Mar Musa: in liefde samenleven met moslims.

Overig

Verder staat er in deze Pokrof een reisverhaal over Ethiopië, een land rijk aan tradities maar tevens ten prooi aan veel spanningen. In het artikel over Ohrid toen en nu maken we kennis met de kerkelijke situatie in Noord-Macedonië. De meditatie van deze editie laat ons de feestdagenicoon zien van de hand van Geert Hüsstege. De eind vorig jaar overleden theolooog Robert Taft, die zulke belangrijke bijdragen over de Byzantijnse liturgie heeft geschreven, wordt herdacht in een artikel over hem. Meer dan honderdjaar geleden werd het Concilie van Moskou in de Russische Orthodoxe Kerk gehouden. Wat is er van zijn besluiten terechtgekomen? De runriek ‘Byzantijnse Liturgie’ gaat deze keer over de Geloofsbelijdenis in de Goddelijke Liturgie.

 Foto’s (Y. Höhne Sparborth)
– Pater Jens Petzold
– Eucharistieviering in het kloostertje, waarbij p. Jens Petzold voorgaat.

Pokrof Nummer 3 Jaargang 66