In Oekraïne hebben de Raad van Kerken van het land en de twee Orthodxe Kerken zich uitgelaten over de verspreiding en het terugdringen van het coronavirus.
De Pan-Oekraïense Raad van Kerken en Geloofsgemeenschappen heeft de Oekraïense bevolking opgeroepen zich aan de preventiemaatregelen tegen de verbreiding van het coronavirus te houden. De Oekraïense regering heeft tot drastische inperkingen van het openbare leven besloten: alle scholen en universiteiten en alle restaurants en bars werden gesloten. Op 17 maart werden bijeenkomsten met meer dan 10 personen verboden, waarbij president Zelenskyj de kerkelijke leiders in het bijzonder om begrip vroeg. Tenslotte waren hiermee normale kerkelijke vieringen niet meer mogelijk.
Orthodoxe Kerk van Oekraïne
De Heilige Synode van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne (onder Constantinopel) publiceerde op 17 maart ‘praktische aanwijzingen’. Van liturgische vieringen moet worden afgezien, of ze moeten per video uitgezonden worden of men moet ze met minder dan 10 personen houden. De kerkgebouwen moeten wel open blijven voor persoonlijk gebed, voor de biecht of voor het spreken van een priester. Iconen moeten door een buiging worden vereerd, niet door ze te kussen. Het brood van de eucharistie moet in de hand van de gelovige worden gelegd of met een lepel in de mond zonder zijn of haar lippen aan te raken. Bij goed weer kunnen er diensten gehouden worden in de open lucht, terwijl men zich aan de plicht tot afstand houdt.
Oekraïense Orthodoxe Kerk
De leider van de Oekraïense Orthodoxe Kerk (onder Moskou), metropoliet Onufrij (Berezovskij) herinnerde in een preek op 15 maart eraan dat het niet de eerste keer is dat de Kerk met epidemeën heeft te maken. Ze heeft altijd opgeroepen zich aan de sanitaire normen te houden, maar belangrijker zijn gebed en boete: ‘Als wij bidden, God (om iets) vragen, onze zonden belijden, vernietigen wij deze ziekte. Daarom is het belangrijkste in deze situatie niet het opvolgen van de sanitaire normen, maar het gebed en de boete.’
(Bron: RGOW, nr 2/3 2020, p 7)
Foto’s:
– Logo van de Orthodoxe Kerk van Oekraine (Wikipedia/Vsesvit)
– Sint Michaëls-kathedraal, Kiev (Wikipedia Creative Commons/Haidamac)
– Metropoliet Onufrij (Berezovskij) (Wikimedia Commons/Vadim Chuprina)
(Bron: RGOW, nr 2/3, 2020).