In het zomernummer van Perspectief komen twee heel verschillende onderwerpen aan de orde: de apostolische exhortatie van paus Franciscus over de Vreugde van het Evangelie uit 2013 en het Concilie van Trente waarover de Katholieke Vereniging voor Oecumene vorig jaar een symposium organiseerde. De redactie wenst u veel leesplezier en een goede zomer. 

Inhoud Perspectief 2014 24

In dit nummer van Perspectief treft u de volgende artikelen aan:

Prof.dr. Eduardo Echeverria, professor filosofie en theologie aan het Greetseminarie van het H.Hart in Detroit (Michigan, USA), probeert in zijn artikel te achterhalen waarom paus Franciscus de Vreugde van het Geloof zo benadrukt. Zijn zoektocht voert hem naar inzichten van zijn voorgangers en naar de H. Schrift.
Lees hier het artikel 

Prof. Dr. Peter Ben Smit, bijzonder hoogleraar oude katholieke kerkstructuur (alsmede inhoudende geschiedenis en leerstellingen van het oudkatholicisme) vanwege het Oud-Katholiek Seminarie aan de Universiteit Utrecht, schetst de complexe receptiegeschiedenis van het Concilie van Trente in de Utrechtse kerkprovincie onmiddelijk na het Concilie (16e eeuw), in de Roomschkatholijke Kerk van de Oudbisschoppelijke Cleresie na de breuk met Rome in 1723 en in de Oud-katholieke Kerken die na het Eerste Vaticaans Concilie in 1870 zijn ontstaan. 
Lees hier het artikel

Drs. Hans de Jong, medewerker bij de dienst Pers, Communicatie en Informatie van het bisdom Breda en bibliothecaris van de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk, schreef twee boekrecensies. De eerste gaat over een studie van Gerard Strijards aar de volkenrechtelijke aspecten van het Concilie van Trente. De tweede betreft de bundel ‘Geuzen en papen: katholiek en protestant tussen Vecht en Eem circa 1550 en 1800’.
Lees hier de eerste boekrecensie
Lees hier de tweede boekrecensie

Perspectief

Perspectief is een theologisch tijdschrift van de Katholieke Vereniging voor Oecumene. Het dient de oecumenische dialoog met verdiepende bijdragen. Daarbij wil het zowel beginnende als ervaren theologen een podium bieden. Ook worden er bijdragen aan symposia en conferenties gepubliceerd. Het tijdschrift verschijnt gewoonlijk viermaal per jaar.