Van de redactie Met het wegvallen van de liturgische kalender, zoals deze vele jaren op de binnenkant van de omslag werd afgedrukt, hebben wij een nieuwe invulling gezocht voor de ontstane ruimte. Met ingang van dit nummer wordt er én een inhoudsopgave toegevoegd aan Pokrof én een ‘van de redactie’. Eerder zou dit ten koste zijn gegaan van de lengte van de artikelen en de inhoud. Om het verdwijnen van de liturgische kalender op te vangen opent dit nummer met een artikel van Johan Meijer over de verschillende kerkelijke kalenders. Hij geeft in zijn artikel ook aan welke internetsites geraadpleegd kunnen worden.De oud-redactiesecretaris van Pokrof verzorgde de kalender al de jaren dat hij werd gepubliceerd.
Frans Hoppenbrouwers schrijft over de verhouding van kerk en staat in Wit-Rusland. De auteur is studiesecretaris bij de stichting Communicantes. Hij maakte verschillende reizen naar OostEuropa. Daarna laten we de actualiteit een moment los voor een achtergrondartikel over het christendom in Eritrea en een artikel over de icoon van de Opdracht in de Tempel. Pagina 14 tot en met 17 staan weer in het teken van actualiteiten. Pax Christi reisde met een groep pelgrims naar Bethlehem. Pokrof interviewde reisleider Gied ten Berge. Dit nummer sluit af met een artikel over het eurazisme in Rusland. “Een grondvraag van het Russische wijsgerige denken – wie zijn wij? – is al van belang sedert de eerste confrontatie met het Westen,” schrijft Dolf Bruinsma. De vraag is opnieuw actueel geworden na 1991.

Het begin van het nieuwe jaar en een nieuwe jaargang is een ideale gelegenheid om vrienden of kennissen een Pokrof cadeau te doen. U kunt een gratis kennismakingsnummer laten verzenden via het Pokrofsecretariaat: T 073 6136471, 

Pokrof

Het tijdschrift Pokrof (met jaargangen 1953-2022) was gewijd aan de wereld van het Oosters Christendom. Het blad werd gemaakt door de een onafhankelijke en oecumenisch samengestelde redactie. De redactie streefde ernaar diverse aspecten van het Oosters Christendom voor een breed publiek te presenteren. Behalve aan de spirituele kant van het Oosters Christendom (liturgie, iconen, muziek) besteedde Pokrof aandacht aan de geschiedenis van Oosterse Kerken, de orthodoxie in literatuur en kunst en aan de relatie tussen kerk en staat.

Het tijdschrift Pokrof ging in 1953 als initiatief van de paters Kapucijnen van start. Vanaf het midden van de jaren tachtig werd het uitgegeven door Aktie en Ontmoeting Oosterse Kerken. Vanaf 2001 was het een uitgave van de Katholieke Vereniging voor Oecumene. In 2022 werd het tijdschrift omgevormd tot het Platform Oosters Christendom, onderdeel van het Instituut voor Oosters Christendom (IvOC) aan de Radboud Universiteit.