Van de redactie Als deze Pokrof bij u binnenvalt is het de tijd van Pasen. Victoria van Aalst en Annette Rijtma schetsen de veelkleurige plaats van het kruis en het ei in dit hoogtepunt van het kerkelijk jaar.
Op de Vijfde Zondag van Pasen is het Zondag voor de Oosterse Kerken 2005 onder het motto ‘Geloven in Irak’. Niet alleen Irak zelf, maar ook zijn christenen staan voor een ongewisse toekomst. En hoe vergaat het hen die het land moesten verlaten? Yeraz, een Armeens-apostolische christelijke vrouw uit Irak die twee jaar geleden naar Nederland vluchtte, vertelt over haar ervaringen en visies. Haar grootouders vluchtten zelf ooit, in WO I, naar Irak. Het interview is onderdeel van de digitale brochure die voor de Zondag voor de Oosterse Kerken wordt gepubliceerd op www.oecumene.nl, en waarvan in de volgende Pokrof een tweede interview met een Irakees christen wordt gepubliceerd.
Leo van Leijsen geeft een schets van de Irakese christelijke traditie die – anders dan de aanvankelijk ‘allochtone’ Armeens-apostolische Kerk in Irak – aan de oorsprong staat van de twee oudste kerken in het land, de Assyrisch-apostolische en de Chaldeeuws-katholieke. Na enkele actuele nieuwsberichten uit oosterse kerken gidst Zakieh Hanna, archeologe afkomstig uit Syrië, u langs de belangrijkste christelijke bedevaartplaats van haar vaderland, Onze Lieve Vrouw van Saidnaya.
Frans Hoppenbrouwers schrijft kort maar krachtig over een tragische episode van Bulgarije: de holocaust en de houding van de Orthodoxe Kerk daarin. In een interview tot slot door Daphne van Roosendaal vertelt Paul Wennekes ons over Oekraïne als een boeiend land voor de nieuwsgierige cultuurreiziger.

Wij hopen dat de nieuwsgierige cultuurreiziger die elke Pokroflezer in principe is, met interesse deze reis in vogelvlucht langs verschillende oosterse kerken en culturen mag maken.

Pokrof

Het tijdschrift Pokrof (met jaargangen 1953-2022) was gewijd aan de wereld van het Oosters Christendom. Het blad werd gemaakt door de een onafhankelijke en oecumenisch samengestelde redactie. De redactie streefde ernaar diverse aspecten van het Oosters Christendom voor een breed publiek te presenteren. Behalve aan de spirituele kant van het Oosters Christendom (liturgie, iconen, muziek) besteedde Pokrof aandacht aan de geschiedenis van Oosterse Kerken, de orthodoxie in literatuur en kunst en aan de relatie tussen kerk en staat.

Het tijdschrift Pokrof ging in 1953 als initiatief van de paters Kapucijnen van start. Vanaf het midden van de jaren tachtig werd het uitgegeven door Aktie en Ontmoeting Oosterse Kerken. Vanaf 2001 was het een uitgave van de Katholieke Vereniging voor Oecumene. In 2022 werd het tijdschrift omgevormd tot het Platform Oosters Christendom, onderdeel van het Instituut voor Oosters Christendom (IvOC) aan de Radboud Universiteit.