Dit nummer opent met de moeilijke kerkelijke situatie in Oekraïne, inzet van een conflict tussen de patriarchaten Constantinopel en Moskou. Aandacht ook voor het thema van vrouwen en kerkelijke zang, waar vernieuwende ontwikkelingen zijn te signaleren. Vernieuwing ook in de icoonschilderkunst, waarover de daarop volgende bijdrage gaat. In de meditatie staan het Evangelieverhaal en de icoon van Jezus te midden der leraren centraal. In de Vroege Kerk stond de gastvrijheid hoog aangeschreven, de Kerkvaders lieten niet na om op het grote belang ervan te wijzen. In de rubriek ‘Byzantijnse liturgie’ komt de zogeheten Jacobusliturgie aan de orde, met haar geheel eigen karakter.

 

Pokrof

Het tijdschrift Pokrof (met jaargangen 1953-2022) was gewijd aan de wereld van het Oosters Christendom. Het blad werd gemaakt door de een onafhankelijke en oecumenisch samengestelde redactie. De redactie streefde ernaar diverse aspecten van het Oosters Christendom voor een breed publiek te presenteren. Behalve aan de spirituele kant van het Oosters Christendom (liturgie, iconen, muziek) besteedde Pokrof aandacht aan de geschiedenis van Oosterse Kerken, de orthodoxie in literatuur en kunst en aan de relatie tussen kerk en staat.

Het tijdschrift Pokrof ging in 1953 als initiatief van de paters Kapucijnen van start. Vanaf het midden van de jaren tachtig werd het uitgegeven door Aktie en Ontmoeting Oosterse Kerken. Vanaf 2001 was het een uitgave van de Katholieke Vereniging voor Oecumene. In 2022 werd het tijdschrift omgevormd tot het Platform Oosters Christendom, onderdeel van het Instituut voor Oosters Christendom (IvOC) aan de Radboud Universiteit.