In het eerste artikel doorkruisen wij in vogelvlucht Ethiopië, land van tradities, maar ook van spanningen. In het tweede artikel staan we stil bij de Orthodoxe Kerk in Noord-Macedonië in heden en verleden. Noord-Irak is een gebied waar christenen wonen te midden van andere minderheden en van een moslimmeerderheid. Pater Jens Petzold van de orde van Mar Musa zet zich daar in samen met anderen voor een vreedzaam samenleven. In de meditatie staat een feestdagenicoon van de hand van Geert Hüsstege centraal. Dankbare herinneringen worden opgehaald aan father Robert Taft, die in november jongstleden overleed. Welke besluiten van het Concilie van Moskou van 1917-’18 werken na honderd jaar nog door tot op de dag van vandaag? En in de rubriek ‘Byzantijnse Liturgie’ wordt dit keer de Geloofsbelijdenis uit de Goddelijke Liturgie behandeld, een oeroude tekst die stamt uit het jaar 381.

Pokrof

Het tijdschrift Pokrof (met jaargangen 1953-2022) was gewijd aan de wereld van het Oosters Christendom. Het blad werd gemaakt door de een onafhankelijke en oecumenisch samengestelde redactie. De redactie streefde ernaar diverse aspecten van het Oosters Christendom voor een breed publiek te presenteren. Behalve aan de spirituele kant van het Oosters Christendom (liturgie, iconen, muziek) besteedde Pokrof aandacht aan de geschiedenis van Oosterse Kerken, de orthodoxie in literatuur en kunst en aan de relatie tussen kerk en staat.

Het tijdschrift Pokrof ging in 1953 als initiatief van de paters Kapucijnen van start. Vanaf het midden van de jaren tachtig werd het uitgegeven door Aktie en Ontmoeting Oosterse Kerken. Vanaf 2001 was het een uitgave van de Katholieke Vereniging voor Oecumene. In 2022 werd het tijdschrift omgevormd tot het Platform Oosters Christendom, onderdeel van het Instituut voor Oosters Christendom (IvOC) aan de Radboud Universiteit.